„Metai – ne tik sukaktis, bet ir pakankamas pagrindas padaryti tam tikras išvadas“, – penktadienį Seime vykusios konferencijos „Metai karo Ukrainoje“ metu kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

„Jau po kelių pirmųjų karo dienų tapo aišku, o po savaitės – visiškai akivaizdu, kad Rusijos karinės mašinos galimybės buvo gerokai pervertintos. Medžiaginis Rusijos kariuomenės pranašumas – ypač pirmaisiais mėnesiais – buvo milžiniškas. Tačiau logistikos, ryšio problemos nesugebėjimas operatyviai priiminėti sprendimus, pagaliau žema motyvacija įklampino puolimą, neleido agresoriui pasiekti užsibrėžtų tikslų“, – kalbėjo parlamento vadovė ir pabrėžė, kad kitaip nei okupantai, Ukrainos kovotojai demonstruoja didžiulį ryžtą, kovinę drąsą ir kovos karo lauke išmanymą.

„Todėl pirmoji išvada būtų tokia – Rusijos kariuomenės galia tiek kai kurių ekspertų Vakaruose, tiek Rytuose buvo gerokai pervertinta. O Ukrainos – neįvertinta“, – konstatavo ji.

Nors, pasak V. Čmilytės-Nielsen, „per karo metus Ukraina įrodė, kad ir stokodama ginklų gali ne tik stabdyti Rusijos puolimą, bet ir ją nugalėti“, ji akcentavo, kad esminiai lūžiai karo lauke vyksta tada, kai Ukraina yra aprūpinama efektyvia ir tinkama karine technika.

„Nors kai kurie principiniai sprendimai jau padaryti, kiti svarstymo stadijoje, ginkluotė net galutinai, politiškai dėl jos sutarus, neatsiras akimirksniu. Tam reikia laiko. Tačiau ginkluotė – ypač sunkioji – yra būtinoji sąlyga pasiekti persilaužimą kare“, – kalbėjo pirmininkė.

„Norint pakeisti karo eigą, jau vasaros viduryje pasiekti ženklių rezultatų, reikalingi ginklai“, – antrąją išvadą pateikė Seimo vadovė.

Galiausiai, V. Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad metai karo Ukrainoje įrodė, kad Kyjivas ir visa Ukraina žvelgia tik Vakarų ir Europos kryptimi. Pasak jos, „Europa turi, ką pasiūlyti Ukrainai, o Ukraina turi, ką pasiūlyti Europai.

„O Putino Rusija negali duoti nieko – ji tegali atimti“, – teigė ji.

„Kremlius ne tik apsiskaičiavo pervertindamas savo galias, bet ir prašovė neįvertindamas ukrainiečių troškimo gyventi normalioje, europietiškoje valstybėje – be sovietinio palikimo, rusiško tipo oligarchų, biurokratijos savivalės ir korupcijos“, – nurodė Seimo vadovė.

„Putino Rusija jau pralošė Ukrainą ir dabar labai rizikuoja pralošti pačią Rusiją. Ukraina jau laimėjo, bet iki galutinės pergalės visgi laukia dar ilgas ir skaudus praradimų kelias. Man labai norėtųsi, kad šiandieną mes susirinkę, invazijos į Ukrainą metines pirmą ir paskutinį kartą minėtume dar besitęsiant karui“, – vylėsi V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad Rusijos karinės invazijos į Ukrainą metines Seimas pažymėjo specialia konferencija „Metai karo Ukrainoje“. Diskusijoje dalyvavo politikai, diplomatai, politologai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir ekspertai bei diskutavo apie saugumo situaciją regione, Rusijos karinį potencialą, Ukrainos pergalės scenarijus bei tai, kaip pasikeitė Vakarų požiūris į Kremliaus grėsmę.