„Paaiškėjus, kas imsis lyderystės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijoje pasitraukus ponui Karbauskiui, bus galima atnaujinti pokalbius ir ieškoti sprendimo, kaip užtikrinti, kad būtent didžiosios opozicinės frakcijos atstovas būtų prie bendrojo valdybos sprendimų priėmimo stalo“, – Delfi TV pirmadienį sakė Seimo pirmininkė.

Panašu, kad valdantieji nepasinaudos proga išlaikyti R. Karbauskio Seime, prašant jo neatsisakyti parlamentaro mandato. Pastarasis teigė, kad būtent toks valdančiųjų prašymas galėtų priversti jį pakeisti praėjusią savaitę priimtą sprendimą.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, nors šimtaprocentinės garantijos ir nėra, kad R. Karbauskis laikysis duoto pažado, visgi iš visko panašu, tęsė ji, jog antradienį LVŽS lyderis Seimo nario mandato atsakys.

„Su ponu Karbauskiu niekada negali būti tikras, bet, jei teisingai suprantu jo pareiškimus, kurie ne kartą buvo pakartoti, rytoj jis ketina atsisakyti Seimo nario mandato. Kitos informacijos neturiu“, – teigė Seimo vadovė.

Liberalė nekonkretizavo, ar Seimo valdyboje atsirastų vietos jau kartą parlamentarų palaikymo nesulaukusiai „valstietei“ Aušrinei Norkienei.

„Apie konkrečias kandidatūras šiame etape nenorėčiau kalbėti“, – teigė Seimo vadovė.

Apie savo sprendimą atsisakyti Seimo nario mandato R. Karbauskis pranešė po ketvirtadienį vykusio LVŽS frakcijos posėdžio. Tokį žingsnį didžiausios opozicinės frakcijos lyderis argumentavo tuo, kad valdantieji esą nepaiso opozicijos nuomonės, ignoruoja jos teises ir neišklauso opozicijos nuomonės.

Tą pačią dieną nuspręsta, kad frakcijos seniūne taps A. Norkienė. Jos kandidatūra į Seimo vicepirmininkes pastarąją savaitę pritarimo nesulaukė. Kadangi vietoje jos vėliau į Seimo vadovybę buvo paskirtas socialdemokratas Julius Sabatauskas, konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos dar labiau paaštrėjo.