„Tikiuosi išgirsti ne tik reikalavimus, bet ir kad atėję atstovai pasidalintų, kaip ketina užkirsti kelią tam, kas nutiko rugpjūčio 10 dieną, kokių saugumo priemonių ketina imtis, kad šis renginys praeitų saugiai ir kad nuomonės, kurias ketinama reikšti, būtų reiškiamos civilizuotais būdais“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Susitikimas, pasak jos, vyks pirmadienį 10 valandą centriniame parlamento kiemelyje.

„Galimybių paso ar analogiško dokumento nei vienas iš jų neturi, todėl pasiūliau tokią vietą, kur galėtume saugiai susitikti“, – paaiškino Seimo pirmininkė.

Ji teigė tikinti, kad pastūmus į šoną aštrią retoriką, susitikus būtų galima imti kalbėti apie tai, kokie galimi sąlyčio taškai.

„Kalbėjimo būdu – apie ką galime diskutuoti. Po to susitikimo bus aiškiau, ar tokių sąlyčio taškų ir erdvės ieškoti susitarimo mes turime. Manau, kad tai naudinga“, – komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkės nuomone, kalbėti reikia civilizuotai, o ne mitingo, kuriame naudojami kartuvių simboliai ar kalbama apie palyginimus su Holokaustu, scenoje.

„Kalbėtis reikia, tačiau ne tokių simbolių ir ne tokios retorikos kontekste“, – akcentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Susitikime, kaip teigė ji, turėtų dalyvauti trys organizacijos atstovai. Tiesa, ji pavardžių neatskleidė.

Mitingas virto riaušėmis

Rugpjūčio 10 dieną prie Seimą vykęs mitingas vakare virto riaušėmis, kurių metu buvo sužalota keliolika pareigūnų. Parlamento prieigas užblogavusią įsiaudrinusią minią tramdė riaušių policija, į pareigūnus buvo mėtomi buteliai, signalinės raketos, todėl prieš protestuotojus buvo panaudotos ašarinės dujos.

Policija artėjantį rugsėjo 10 dienos mitingą siūlo daryti kitoje vietoje, viename iš sostinės parkų. Pranešama, kad dėl su riaušėmis susijusių įvykių pradėti trys ikiteisminiai tyrimai: dėl riaušių organizavimo ir kurstymo, dėl neteisėtu būdu renkamų duomenų pareigūnų atžvilgiu ir dėl neteisėto narkotinių medžiagų disponavimo.

Kaip ketvirtadienį sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, policija intensyviai ruošiasi naujiems planuojamiems protestams. Įtarimai ikiteisminiuose tyrimuose pareikšti 30 asmenų, bet jų sąrašas, pasak policijos vadovo, dar gali plėstis dešimtimis.

Lietuvos liberalus jaunimas norėtų surengti rugsėjo 10 dieną kontramitingą „maršistų“ idėjoms prie prezidentūros. Jie prašo leidimo susibūrimui iki 100 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)