„Nuomonės išsiskiria ir teisininkų bendruomenėje, tačiau šiandien Seimas apsispręs. Akivaizdu, kad Seimo valdybos sprendimu, kaip buvo manyta vasarą, tokie dalykai reguliuojami negali būti, tam reikia įstatymo pakeiti. Tai štai šiandien Seimas priims sprendimą“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė Seimo pirmininkė.

Ji teigė pritarsianti tokiai idėjai.

„Aš balsuosiu už, nes manau, kad Seimo nariai turi rodyti pavyzdį ir žiūrėsime, kaip Seimas apsispręs“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamentarai apsispręs dėl Statuto pataisų, reikalaujančių iš jų galimybių paso

Seimas ketvirtadienį ketina apsispręsti dėl Statuto pataisų, reikalaujančių iš jų galimybių paso prieš patenkant į parlamento rūmus.

Statuto pataisas parengęs Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma mano, kad Seimo nariams turėtų būti taikomos tokios pačios pandemijos valdymo priemonės, kokios yra taikomos darbuotojams pagal Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą.

Statute jis siūlo numatyti, kad Seimo narys gali įeiti į Seimo rūmus Seimo valdybos nustatyta tvarka „Seimo kanceliarijai užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės Seime tikslais pateikęs susipažinti dokumentą, patvirtinantį, kad jis pasitikrino sveikatą arba atitinka teisės aktuose nustatytas išimtis, kai sveikatos patikrinimas neatliekamas“.

Seimo nariui nustatyti reikalavimai įėjimui į Seimo rūmus būtų taikomi ir jam vykdant Statute nustatytą pareigą susitikti su rinkėjais uždarose patalpose ne Seimo rūmuose.

Seime svarstomos Statuto pataisos numato, kad, norint įeiti į parlamento rūmus, tautos atstovai turėtų pateikti dokumentą, įrodantį, kad buvo paskiepyti, gavo neigiamą tyrimo rezultatą arba persirgo COVID-19, tai yra galimybių pasą ar ES COVID pažymėjimą.

Premjerė: toks parlamento sprendimas būtų etiškas

Premjerė Ingrida Šimonytė savo ruožtu teigė, kad toks Seimo sprendimas būtų etiškas.

„Aš manau, kad tai yra natūralus sprendimas. Jeigu mes reikalaujame galimybių paso einant į įvairias kitas vietas, kur žmonės susiburia ir kur būna didesnis žmonių skaičius, tai Vyriausybė negali nustatyti reikalavimų Seimo atžvilgiu. Tai būtų nekonstituciška, bet manau, kad yra labai etiška, jei pats parlamentas tokius sprendimus priima“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Ji kaip pavyzdį pateikė Latvijos parlamentą Saeimą, kuris nusprendė, jog parlamentarai taip pat, kaip ir gyventojai, turi turėti analogišką galimybių pasui sertifikatą.

„Man atrodo, kad tai tiesiog parodo, kad ir politikai, kurie priima teisės aktus, savo atžvilgiu taiko tuos pačius reikalavimus, kuriuos taiko šiaip piliečiams kažkokiose kasdieninėse situacijose“, – teigė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)