„Partijoje yra skaidrumo standartas, yra mūsų priimti nuostatai, kurių, suprantama, kiekvienas partijos turi laikytis. Kilus klausimų dėl jų veiklos, natūralu, kad yra stabdoma narystė tol, kol į šiuos pagrįstus klausimus nebus atsakyta“, – Eltai teigė parlamento vadovė.
„Tikrai nesiimčiau užbėgti įvykiams už akių. Man situacija atrodo blogai. (...) Dabar ji atrodo taip. Žiūrėsime, kokie bus pateikti atsakymai“, – teigė ji, paklausta, ar politikai, atsakė į jiems keliamus klausimus, galės sugrįžti į partiją.

Viešojoje erdvėje kilus skandalui dėl netinkamai leidžiamų savivaldybių tarybų narių veiklai skirtų lėšų, Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius, vicemerė Ligita Kazlauskienė, tarybos narė Gražina Jankauskienė bei buvęs Pagėgių tarybos narys Vladimiras Gorodeckis trečiadienį paskelbė stabdantys narystę partijoje.

V. Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad nei ji, nei kiti partijos vadovybės nariai Pagėgių politikams nedarė jokio spaudimo palikti liberalų gretas.

„Jokio spaudimo nebuvo daroma. Man pačiai situacija tapo žinoma vakar, grįžtant iš komandiruotės. (...) Šį rytą jau išgirdau, kad kolegos priėmė sprendimą suspenduoti savo narystę tol, kol nebus atsakyti klausimai“, – aiškino politikė.

„Manau, kad svarbu, jog šie politikai priėmė sprendimą nedelsdami stabdyti narystę“, – pridūrė ji.

Klausiama, ar nesibaimina, kad ilgainiui viešojoje erdvėje gali iškilti panašių istorijų, tačiau susijusių jau su kitais liberalų merais, V. Čmilytė-Nielsen teigė iš partijos narių sulaukusi patvirtinimų, kad problematiškų situacijų neturėtų kilti.

„Matyt, negalima atmesti, kad gali iškilti (panašių istorijų – ELTA). Aš nesiimsiu spėlioti. Kalbėjausi su kitais mūsų merais – tvarkos visur yra skirtingos. Bet tiek, tarkime, Joniškio meras Vitalijus Gailius, tiek Plungės meras Audrius Klišonis – jie tvirtina ir patvirtino, kad tikrai tokių nei problemų, nei klausimų net nekilo ir nėra (lėšomis netinkamai – ELTA) naudojamasi“, – kalbėjo Seimo vadovė.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, šią savaitę visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė tyrimą, apie Pagėgių savivaldos tarybos narių išlaidas. Jis atskleidė galimą savivaldybės biudžeto pinigų švaistymą.
Tyrime nagrinėjamos pateikiamos Pagėgių savivaldybės narių kuro išlaidų apyskaitos, čekių nuorašai bei kitos finansinės ataskaitos, už kurias jiems buvo grąžinti pinigai iš savivaldybės biudžeto.
„Beveik neabejotinai perkami fiktyvūs čekiai, prirašinėjami kuro pylimai, pilama į cisternas savo ūkio reikalams, nuomojamos mašinos iš savęs pačių, sau perkami kompiuteriai ir telefonai“, – atliktame tyrime teigia A. Tapinas.

Tyrime pateikiamos mažiausiai 13 Pagėgių savivaldybės narių, tarp jų – ir mero, galimai fiktyvios išmokų avanso apyskaitos. Šiuo metu savivaldybės taryboje dirba 17 politikų.

Dėl susiklosčiusios situacijos, A. Tapinas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.
Kilus skandalui, meras Vaidas Bendaravičius, vicemerė Ligita Kazlauskienė, tarybos narė Gražina Jankauskienė bei buvęs Pagėgių tarybos narys Vladimiras Gorodeckis trečiadienį paskelbė stabdantys narystę partijoje.

Kovo mėnesį vykusiuose savivaldybių merų ir tarybų rinkimuose mero kėdę iškovojo savivaldybei iki tol vadovavęs Liberalų sąjūdžio kandidatas Vaidas Bendaravičius, surinkęs 58,83 proc. rinkėjų balsų.