„Situacija yra tokia, kad po pirmojo kontrolieriaus pristatymo, iš Seimo narių paaiškėjo lūkestis, jog antrasis kontrolierius būtų labiau iš žmogaus teisių srities“, – žurnalistams Seime aiškino V. Čmilytė-Nielsen.

Politikė pažymėjo, kad šiuo metu nėra numatyti reikalavimai kandidatams turėti kompetencijų žmogaus teisių srityje.

„Šiuo metu ieškau racionaliausio sprendimo. Vienas variantas yra koreguoti įstatymo reikalavimus, nes jie yra pakankamai į siaurus rėmus įspraudžiantys bei reikalaujantys dešimties metų patirties darbo saugumo struktūrose arba labai konkrečios patirties“, – sakė Seimo pirmininkė ir pridūrė, kad turi bent jau kelis kandidatus į minimą postą.

„Turiu tikrai ne vieną kandidatą, bet taip pat negaliu negirdėti lūkesčių iš Seimo narių“, – sakė Seimo vadovė.

„Tikiuosi, kad pavyks sprendimą rasti netrukus. Kita vertus, džiaugiuosi, kad šiandien jau prisiekė pirmasis kontrolierius. Pateikiau jo kandidatūrą į įstaigos vadovus“, – apibendrino V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė siūlo antradienį Seime prisiekusi žvalgybos kontrolierių Nortautą Statkų paskirti Žvalgybos kontrolierių įstaigos vadovu. Antradienį ji įregistravo tai numatantį nutarimo projektą.

Į postą parlamentas Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikiamą kandidatą N. Statkų paskyrė dar kovo 21 d. N. Statkus dirba Vidaus reikalų ministerijos vyriausiuoju patarėju. Jis buvo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) biuro patarėjas, dirbo Užsienio reikalų ministerijoje (URM), Valstybės saugumo departamente (VSD), kelerius metus vadovavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Mokslo centrui.

Anksčiau buvo skelbta, kad antrasis kandidatas Seimui turėtų būti pristatytas dar kovo mėnesį, tačiau procesai užtruko.

ELTA primena, kad 2021 m. gruodį Seimas priėmė įstatymą, kuriuo nutarė įkurti žvalgybos kontrolieriaus institutą. Tų pačių metų gruodį prezidentas Gitanas Nausėda vetavo šį parlamento sprendimą, tačiau Seimas šalies vadovo veto atmetė.

Kaip numatyta įstatyme, žvalgybos kontrolierius atlieka nuolatinę žvalgybos institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą, tikrina šių institucijų metodų taikymo pagrįstumą, teisėtumą, tiria galimus žmogaus teisių pažeidimus, tikrina asmens duomenų tvarkymo teisėtumą, nagrinėja žvalgybos pareigūnų skundus, teikia rekomendacijas žvalgybos institucijoms, aptikęs galimai padarytos nusikalstamos veikos požymių, kreipiasi į ikiteisminio tyrimo įstaigą ar prokurorą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją