„Užuot klausę, ar Europa pasirengusi sunkumams remdama Ukrainą, turėtume klausti, ar Europa pasirengusi sunkumams, su kuriais susidurs, jei nepalaikys Ukrainos ir nesiims veiksmų prieš Rusiją. Tokiu atveju pamatytume, kad kito pasirinkimo nėra“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot pranešimo žiniasklaidai, kalbėdama šachmatų terminais parlamento vadovė pasiūlė matyti ėjimus tokius, kokie jie yra, o ne tokius, kokių norime.

„Tačiau svarbu neapsigauti, nes Putinas žaidžia be taisyklių. Tiesą sakant, taisyklės, konvencijos ir susitarimai yra svetimi ir nesuprantami Kremliaus režimui. Iškreipto Rusijos mąstymo kontekste tokių demokratinių jėgų kaip Jungtinė Karalystė svarba tik auga, jos gali padėti atkurti tarptautinę tvarką, pagrįstą teisine valstybe, pagarba vienas kito suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkės teigimu, JK lyderystė svarbi ir tuo aspektu, kad nuo Ukrainos pergalės priklausys Europos ateitis, kurios alfa ir omega dabar tapo Ukraina.

„Naujausia Putino kalba nepaliko abejonių, kad Rusija pasirengusi ilgalaikei konfrontacijai su Vakarais. Todėl nuo mūsų vienybės, kolektyvinių sprendimų ir individualių nacionalinių pastangų priklauso, kokia bus ateities Europa. Kad ateityje nereikėtų gailėtis dėl pavėluotai priimtų ar nepriimtų sprendimų, turime veikti dabar“, – įsitikinusi V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak parlamento vadovės, artimiausiu metu reikia priimti sprendimus dėl paramos Ukrainai modernia ginkluote, toliau tęsti finansinę, energetinę ir kitą pagalbą, plėsti sankcijas, stiprinti tarptautinę izoliaciją, ruoštis atstatyti suniokotą Ukrainą ir patraukti atsakomybėn visus, prisidėjusius prie karinių nusikaltimų.

„Ir, žinoma, Jungtinė Karalystė gali duoti aiškų signalą Ukrainai dėl NATO. Šioje konferencijoje pakartojau tai, ką sakiau ir kituose susitikimuose, kad būtent tuščių pažadų metas praėjo ir Vilniaus NATO viršūnių susitikime turime pateikti Kyjivui aiškią tolesnę strategiją dėl narystės raidos. Be abejo, kalbėjau, kad Vilniuje turime dar labiau sustiprinti NATO rytinį flangą ir ypač – apginti Baltijos valstybes“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Baigdama Seimo Pirmininkė sakė tvirtai tikinti, kad „Europos likimas yra mūsų, o ne autoritarinių valstybių rankose. Pasinaudodami Rusijos invazijos į Ukrainą sukrėtimu privalome atnaujinti Europos žemyną ir transatlantinius santykius. Tikiu, kad įveiksime visus iššūkius. Dabar svarbiausia – Ukrainos pergalė“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją