Pastaruoju metu didesnis dėmesys į Seimo kontrolierių įstaigą nukrypo Lietuvai susidūrus su neteisėtos migracijos krize. Vienas iš įstaigos darbuotojų – Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius – itin aktyviai įsitraukė į migrantų teisių užtikrinimo klausimus.

Ne kartą V. Valentinavičius, po vizitų pasienyje, viešai aprašė savo įspūdžius dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų. Dėl to Seimo kontrolieriaus įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas sulaukė nemažai valdančiųjų kritikos.

Praėjusią savaitę pasirodė ir A. Normanto Seimui teikiama ir daug visuomenės dėmesio sulaukusi ataskaita, kurioje buvo užfiksuoti šokiruojantys liudijimai apie itin prastas sąlygas migrantų apgyvendinimo vietose. Apie tai galite skaityti čia.

„Seimo pirmininkė svarsto kelias kandidatūras, tikisi, kad artimiausiu metu paskelbs“, – Delfi sakė I. Petrovė.

Augustinas Normantas, Vytautas Valentinavičius

A. Normantas Seimo kontrolieriumi dirba trečią kadenciją, o įstaigai vadovauja – antrą kadenciją. Vis dėlto, 2018 metais Seimui apribojus įstaigos vadovo kadencijų skaičių, A. Normantas toliau vadovauti jai nebegalės.

Seimo kontrolierių įstaigos vadovo kadencija trunka penkerius metus, jį Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. Seimo kontroliere taip pat dirba buvusi teisingumo ministrė Milda Vainiūtė.

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas V. Valentinavičius patikino, kad jis tikrai nėra tarp asmenų, kurie galėtų pretenduoti į tokias pareigas.

„Aš net negaliu pretenduoti ir svarstyti, kadangi Seimo kontrolierių įstatyme numatyti aiškūs ir siauri pagrindai, kad Seimo kontrolierius turi turėti vientisinį teisinį išsilavinimą (tai reiškia ir teisės bakalaurą, ir magistrą), 10 metų teisinio, teisinio-pedagoginio darbo stažą“, – teigė V. Valentinavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)