„Mes žinome, kokia yra susidariusi situacija, yra kilę labai daug aistrų. Taip jau atsitiko, kad Kaunas perėmė šitą iniciatyvą. Vilnius, beje, yra prisidėjęs ir prie kitų Kaunui svarbių dalykų, pavyzdžiui, kažkada yra skyręs papildomas lėšas Prisikėlimo bažnyčiai“, - sakė Ž. Šilgalis.

Tarybos narys siūlo skirti piniginę paramą skulptūros statyboms.

„Vytis yra Lietuvos simbolis, ir nėra skirtumo, kur jis stovės. Mes siūlome, kad ir Vilniaus miestas prisidėtų prie šito paminklo, ir skirtų iš kitų metų biudžeto 50 tūkstančių eurų paminklo pastatymui Kaune“, - sakė Ž. Šilgalis, kuris įregistravo tą siūlančią rezoliuciją.

Meras vadina cirku

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tokius pasiūlymus prilygino cirko numeriui.

„Vilniaus miesto savivaldybė sprendžia Vilniaus miesto klausimus. O jeigu Ž. Šilgalis sugalvojo įvesti cirko numerį į tarybos posėdį, tai čia yra jo teisė“, - sakė R. Šimašius.

Meras taip pat skeptiškai įvertino dalies parlamentarų iniciatyvą įstatymu reguliuoti, kur turėtų stovėti Vytis.

„Svarbūs simboliai ir svarbios erdvės yra ir politikų rūpestis, ir visi turi tarti žodį. Natūralu, kad tai pirmiausiai yra Vilniaus miesto dalis, bet tai yra ir Lietuvos mastu labai svarbi aikštė. Bet kai politikai tampa didžiausiais meno ekspertais, tai, man atrodo, yra šiek tiek iškreiptos visuomenės požymis. Turi būti svarbu visuomenės ir meno ekspertų balsas“, - sakė R. Šimašius.

Trečiadienį Valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas valstietis žaliasis Arūnas Gumuliauskas teigė, kad Seime bus pradėti rinkti parašai dėl Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projekto. Pasak jo, tokio teisės akto teikėjai be jo yra ir konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis.

„O jame yra labai paprastai parašyta - trečias punktas: „dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu turi būti jame įrengtas memorialas žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį Lietuvos laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas“, - citavo A. Gumuliauskas.

Konkurse dėl Lukiškių aikštės memorialo nugalėjo kitas projektas - Andriaus Labašausko memorialas laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais.

Visuomenės apklausoje Vytis nežymiai aplenkė A. Labašausko idėją – už juos sulaukta atitinkamai 11 966 ir 11 919 balsų. Šiuos projektus skyrė tik 47 balsai. Galutinį žodį tarė komisija.