Dėl korupcijos iš darbo pašalintas aukštas valdininkas rado šiltą vietelę

Prieš pusę metų Lietuvoje labai garsiai nuvilnijo skandalas. Buvęs generalinio miškų urėdo Rimanto Prūsaičio pavaduotojas Gintaras Visalga policijai bruko 20 eurų kyšį.

Tuomet aplinkos ministerijos vadovybė pareiškė, kad susikompromitavusiems valdininkams valstybės tarnyboje ne viena. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas teigė, kad kol jis yra ministras, G. Visalga į miškų sistemą negrįš. Už nusižengimą G. Visalga neteko savo posto. Vis dėlto K. Trečiokas buvo neteisus, susikompromitavęs valdininkas jau įsitaisė į šiltą vietelę Alytaus miškų urėdijoje.

Tačiau tai nevienintelė kompromituojanti istorija, į kurią per kelis mėnesius buvo įsivėlęs G. Visalga. Su juo buvo susijusi stambaus masto kyšininkavimo istorija. STT nustatė, kad Utenos urėdo postas kainavo 100 tūkstančių litų, toks kyšis buvo sutartas norint užimti šią kėdę. Ši byla palietė ir G. Visalgą, jis buvo apklaustas šioje byloje kaip liudytojas, o Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai Generalinei urėdijai nurodė dėl G. Visalgos atlikti tarnybinį patikrinimą. G. Visalga aplinkos ministro pavedimu buvo nušalintas nuo visų vykstančių konkursų, kur galėtų daryti įtaką.

G. Visalga ir anksčiau yra turėjęs nemalonumų su policijos pareigūnais. 2013 metais policijos pareigūnams sustabdžius jo automobilį buvo nustatytas 1 promilės girtumas. 2008 metais jis sukėlė avariją ir pasišalino iš įvykio vietos, kai pareigūnai jį sulaikė, jam buvo nustatytas 3,12 promilės girtumas. Tuomet pareigūnas atsipirko kelių tūkstančių litų bauda.

Vis dėlto net ir po tokių skandalų ir pareiškimų G. Visalga buvo įdarbintas toje pačioje miškų sistemoje, iš kurios su dideliu triukšmu buvo išmestas. Iš pradžių jis bandė pretenduoti į Alytaus urėdo postą, tačiau įsidarbinti jam nepavyko. Tačiau praėjus dar keliems mėnesiams jis buvo įdarbintas toje pačioje Alytaus urėdijoje vyriausiojo inžinieriaus pareigose.

Alytaus urėdas Šarūnas Antanevičius, priėmęs susikompromitravusį valdininką į darbą, teigė, kad jis atitiko visus reikalavimus.

„Buvo paskelbta atranka, paduoti dokumentai ir taip ir pateko. Jo pareigos buvo kitos, išmesti žmogų iš sistemos su didele patirtimi, tai nežinau. Kiek supratau, tie skandalai buvo išpūsti, nei teismas tai įrodė. Susikompromitavimas yra viena, bet tokio aukšto lygio valdininku jis nebedirba. Kriterijus atitiko keliamiems reikalavimams. Jis juk negrįžo į tas pačias pareigas“, - kalbėjo Š. Antanevičius.

Iš darbo atleistas Alytaus urėdas netrukus gaus darbą toje pačioje urėdijoje

Alytaus urėdas Vytautas Zelenius buvo atleistas iš darbo, nes prarado generalinio urėdo pasitikėjimą. Vis dėlto, pasitikėjimo praradimas jam nesutrukdys grįžti į tą pačią darbovietę, tačiau žemesnes pareigas.

V. Zelenius iš Alytaus urėdijos buvo atleistas po kelių patikrinimų, kurių metu buvo nustatyta nemažai pažeidimų, susijusių su netinkamu automobilių, technikos, turto neefektyviu naudojimu, taip pat prastai kontroliuojamo miškų ūkio. Trūkumai nebuvo šalinami, taigi urėdas buvo atleistas.

Tačiau nepaisant to, nors vadovu urėdijoje jis ir nebebus, netinkamai savo pareigas vykdęs valdininkas po kurio laiko turės galimybę sugrįžti į tą pačią darbovietę. Tai DELFI patvirtino dabartinis naujasis Alytaus urėdas Š. Antanevičius.

Miškininkai

„Jis pradžioje išėjo su visam. Bet mes tikimės, kad jis grįš, tik dabar nėra laisvo etato. Mes planuojam jam pasiūlyti, jeigu ji nepakeis savo nuomonės. Pas mus keli žmonės išeidinėja į pensiją, tai čia mėnesio bėgyje.

Jo pareigos būtų kitos, buvo kalbėta, kad dirbs kažkur girininkijoje, kaip miškininko jo kompetencija gera. Buvo jo pokalbiai su generaliniu urėdu ar prieš atleidimą, ar atleidimo metu ir buvo susitarta“, - komentavo Š. Antanevičius.

Generalinis urėdas pavaldinius gina

Generalinis miškų urėdas R. Prūsaitis, kalbėdamas apie visus pavaldinius, kurie vėliau buvo arba bandė būti perrokiruoti į kitas vietas, nematė tame nieko blogo.

„Jūs per toli nuėjote, jis kaip miškininkas, kaip specialistas yra suprantantis ir savo profesiją išmanantis žmogus. Jis kaip vadovas yra netinkamas pareigoms“, - R. Prūsaitis kalbėjo apie buvusio Alytaus urėdo V. Zelenio atleidimą ir vėliau perkėlimą į kitą darbą toje pačioje urėdijoje.

Rimantas Prūsaitis

- Tai kam jį reikėjo atleisti?

- Šiaip aš žmogaus neatleidinėju, jeigu jis buvo atleistas, tai buvo atleistas už tam tikrą dalyką. Jeigu praranda pasitikėjimą steigėjo, tai buvo atleistas.

- Jūs sakote prarado pasitikėjimą ir vėliau sakote – vis tiek geras specialistas. O jeigu jis ir naujam darbe tą patį darys?

- Aš sakau: kaip vadovas jis prarado pasitikėjimą. Yra įvairiausių pareigų: ir girininkai, ir meistrai – daug pareigybių. Tokį stažą turi, aš nemanau, kad jis niekur netinkamas. Čia net ne mano iniciatyva, jis pageidavo, kad jeigu bus laisvų vietų, etatų, tai dirbtų ir mes neprieštaravome.

- Ar jus pasiekė žinia, kad jūsų buvęs pavaduotojas G. Visalga, atsistatydinęs po korupcijos skandalo dėl kyšio davimo pareigūnams, pretendavo į Alytaus urėdo postą?

- Taip, pasiekė. Aš jį pats atkalbinau, kad jis neitų, jis suprato esmę ir neėjo. Buvo dokumentai pateikti, kaip aš nežinosiu. Prašiau jo, kad suprastų, kategoriškai paprašiau.

- Tai jūs manote, kad nebekandidatuos į kitus postus G. Visalga?

- Aš nežinau, kur jis kandidatuos, bet jis kaip žmogus nėra nurašytas. Urėdijų darbuotojai nėra valstybės tarnautojai, jiems keliami visai kiti reikalavimai. Negi žmogus vieną ar du kartus nusikaltęs visiškai neturi teisės niekur dirbti? Vadovu, kaip aš manau, kol kas jis negali būti, dar reikia pasitikėjimą įgyti, tada bus matyt.

- Jūs neatmetat galimybės, kad G. Visalga galėtų ir vadovu ateityje dirbti?

- Žinau, dabar jis doktorantūrą baigia, ginsis daktarinę disertaciją, laikas parodys. Bet reikia įrodyti, kaip aš sakau, darbais, o ne žodžiais.

- Tai G. Visalga irgi geras specialistas?

- Duok Dieve jam sveikatos.

Po pokalbio su R. Prūsaičiu praėjus keletai savaičių buvęs generalinio urėdo pavaduojas G. Visalga buvo įdarbintas Alytaus miškų urėdijoje. O generalinis miškų urėdas R. Prūsaitis jau pakeitė savo nuomonę ir teigė, kad niekada nesakė, kad G. Visalga negali dirbti.

„Aš viską žinau, bet jūs skambinkite į urėdiją, kas domina apie jį. Aš niekada nesakiau, kad jis negalės grįžti į sistemą. Vadovaujančio darbo jis dirbti, pagal mane, negali, bet prie ko čia sistema. Ką jis kažką nužudė? Užmušė?“ - R. Prūsaitis kalbėjo apie savo buvusį pavaduotoją.

- Ministras K. Trečiokas buvo pasakęs, kad kol jis dirba ministru, G. Visalga į sistemą negrįš. Jis pažemino valstybės tarnautojo vardą, siūlė kyšį policijos pareigūnams...

- Urėdijose dirba ne valstybės tarnautojai. Urėdijos darbuotojus priima urėdijų vadovai, o aš nieko prieš jo darbą neturiu.

K. Trečiokas: šokiruojanti naujiena

Aplinkos ministras K. Trečiokas, kai G. Visalga prarado savo pareigas, buvo įsitikinęs, kad jam durys į miškų sistemą yra užtrenktos. „Kol aš dirbu ministru, jis negrįš – aš taip drįsčiau teigti“, - prieš pusę metų kalbėjo K. Trečiokas.

Kęstutis Trečiokas

Vis dėlto jis klydo ir neilgai trukus G. Visalga jau matuojasi šiltą kėdę. Išgirdęs tokią naujieną, K. Trečiokas DELFI teigė, kad yra šokiruotas.

„Neturiu ką atsakyti, pirmą kartą iš jūsų išgirdau. Tai yra šokiruojanti naujiena. Aš manau, kad tai rodo vadovo požiūrį, aš tokiam vadovo sprendimui tikrai nepritarčiau, nebūtinai tai, kas yra teisėta, yra teisinga“, - kalbėjo K. Trečiokas.