Parlamentaras siūlo nustatyti, kad įstaigos vadovo ar karjeros valstybės tarnautojo, kuriam sukako 65 metai, valstybės tarnyba gali būti pratęsta.

Tarnybos laikas galėtų būti pratęsiamas iki vienų metų ir bendras pratęstas tarnybos laikas negalėtų viršyti penkerių metų.

Šiuo metu Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad valstybės tarnautojas turi būti ne vyresnis kaip 65 metų. Šis reikalavimas netaikomas politinio pasitikėjimo ir pakaitiniams valstybės tarnautojams.

Su 65 metų sulaukusiu tarnautoju gali būti sudaroma terminuota darbo sutartis dėl mentorystės, įgytos patirties perdavimo, bet ne ilgiau kaip dvejiems metams.

„Esant įtemptai demografinei situacijai, mažėjant gyventojų skaičiui, naudinga ir būtina suteikti teisę vyresniems, bet aukštos kvalifikacijos karjeros valstybės tarnautojams pratęsti valstybės tarnybą ir leisti dirbti, jeigu jie pageidauja“, – savo siūlymą aiškinamajame rašte argumentuoja P. Čimbaras.

Seimo nario teigimu, daugelyje įstaigų ir institucijų yra vyresnio amžiaus aktyvių ir itin kvalifikuotų darbuotojų, jiems parengti įdėta daug lėšų, todėl galimybė pratęsti jų darbą būtų naudinga valstybei.

Parlamentaras taip pat pažymi, kad amžiaus apribojimai nenustatyti pagal darbo sutartis dirbantiems asmenims, pakaitiniams bei politinio pasitikėjimo tarnautojams, tad nustatyta griežta 65 metų riba valstybės tarnautojams laikytina diskriminacine.