„Pritariame Lietuvos parlamento iniciatyvai atskirti Baltarusijos ir Rusijos piliečius. Labai svarbu palaikyti drąsius baltarusius, kurie rado saugų prieglobstį Lietuvoje, ir netaikyti apribojimų, nes mes atkakliai kovojame už laisvą, taikią ir demokratinę Baltarusiją“, – savo tviterio paskyroje rašo S. Cichanouskaja.

Seimas antradienį įtvirtino nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, tačiau apsisprendė atsisakyti pilietybės suteikimo ribojimų.

Nacionalines sankcijas įtvirtinančiame Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą įstatymo projekte buvo numatoma metams sugriežtinti leidimų nuolat ar laikinai gyventi šalyje suteikimo, vizų išdavimo tvarką, drausti Rusijos piliečių judėjimą per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną (išskyrus atvejus, kai šie atitinka Lietuvos keliamus reikalavimus). Visgi antradienį Seime buvo nutarta Baltarusijos piliečiams padaryti išimtį ir nekeisti leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo tvarkos.

Teisės aktais numatoma griežtinti ir Rusijos piliečių teisę įsigyti nekilnojamąjį turtą Lietuvoje. Išimtys bus taikomos tik tiems rusams, kurie turi nuolatinį leidimą gyventi arba turtą, esantį šalyje, įgyja paveldėjimo teisėmis.

Ribojamosios priemonės įvedamos ir ukrainietiškų grivinų įvežimui bei išvežimui iš šalies.

Šios ribojamosios priemonės bus taikomos vienerius metus nuo įstatymo įsigaliojimo datos – t. y., nuo 2023 m. gegužės 3 d. iki 2024 m. gegužės 2 d. Visgi Vyriausybė turės teisę prailginti terminus, jeigu tokiems sprendimams būtų poreikis.

Dalį šių nacionalinių sankcijų Lietuva taiko ir dabar, tačiau siekiama juos perkelti į atskirą įstatymą ir nesieti konkrečiai su nepaprastosios padėties režimu.

Prezidentūra siekia, kad rusams ir baltarusiams būtų taikomos vienodos sankcijos

Pastarieji siūlymai ir numatomos skirtys tarp Rusijos ir Baltarusijos piliečiams taikomų sankcijų sulaukė Prezidentūros kritikos. Šalies vadovo G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys sekmadienį LRT televizijai teigė, kad prezidentas veikiausiai vetuos ribojamųjų priemonių įstatymą. Nors pati iniciatyva yra sveikintina, pasak patarėjo, teisės aktais nederėtų kurti skirtingų taisyklių rusų ir baltarusių piliečiams.

Po įstatymo priėmimo šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis patikino, kad prezidentas Gitanas Nausėda analizuos, ar Seime antradienį priimtas įstatymas, numatantis ribojamąsias priemones Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, numato vienodas sąlygas abiem šalims agresorėm.