S. Cichanouskaja pasakojo, kad dar prieš savaitę analogišku reisu skrido pati ir Graikijoje matėsi drauge su R. Protasevičium, kur jis fotografavo opozicijos darbinį susitikimą.

„O štai po savaitės Baltarusijos režimas užgrobė visą keleivinį lėktuvą, kad jį sulaikytų“, – kalbėjo moteris, pabrėžusi, kad šiuo metu R. Protasevičiaus gyvybei gresia pavojus.

S. Cichanouskaja sakė, kad paprašė Tarptautinės aviacijos asociacijos paprašė imtis tyrimo ir išsiaiškinti, kodėl ir kaip buvo nuleistas keleivinis lėktuvas.

„Lėktuvo nutupdymas prievarta rodo nebaudžiamumą. Panašu, kad nė vienam pasaulio žmogui, kuris skrenda virš Baltarusijos, tą daryti nėra saugu. Juk Aliaksandras Lukašenka šiandien pademonstravo kaip gali karinę techniką panaudoti prieš taikius žmones ir taikias Europos šalis tam, kad susidorotų su vienu vieninteliu žmogumi. Romano Protasevičiaus vietoje gali būti bet kuris“, – tikino S. Cichanouskaja.

Pasak Baltarusijos lyderės, tokia karinė technika, kaip MiG-29 naikintuvas, nėra į orą keliami šiaip sau. Jos žiniomis, kompanijos „Ryanair“ orlaivis jau buvo prie Lietuvos sienos, iki Vilniaus jam buvo arčiau nei iki Minsko, tačiau įgula privalėjo paklusti Baltarusijos oro erdvės valdytojų reikalavimams.

„Darysime viską, kad tyrimas prasidėtų kuo greičiau. Taip pat kreipėmės į „Ryanair“, nes labai svarbu, kad visi orlaivio įgulos pokalbiai ir bendravimas su oro erdvės dispečeriais Minske būtų publikuota. Nes mūsų neapleidžia įtarimas, kad tai specialiųjų tarnybų operacija siekiant sulaikyti nepriklausomą žurnalistą“, – sakė Baltarusijos opozicijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)