Čekijos misijos vadovo pavaduotoja Lietuvos televizijai teigė, kad bus aplankytas kiekvienas sužeistasis bei – jei reikės – dviratininkams bus padėta grįžti į tėvynę.

„Mes nusprendėme aplankyti nukentėjusiuosius ligoninėse ir gauti daugiau informacijos apie kiekvieno jų dabartinę būklę. Ir be abejo mes informavome šios skautų grupės vadovę, kad mes kiek galėdami jiems padėsime šioje sudėtingoje situacijoje“, – sakė Čekijos diplomatė.

„Jei iškils problemų dėl grįžimo namo mes jiems pagelbėsime, bet pagal mūsų turimą informaciją jie patys rūpinasi kaip grįžti į Čekiją“, – pridūrė M. Heranova.

„Jų tėvai buvo informuoti šios skautų grupės vadovės ir jie skambina į mūsų ambasadą gauti daugiau informacijos apie situaciją ir jų vaikus. Kiek mes žinome, jie atvyko į Lietuvą pasivažinėti dviračiais – tai buvo turistinis žygis tai viskas ką mes žinome“, – sakė M. Heranova.

Primename, kad nelaimė Čekijos skautus, kurie dviračiais keliavo po Lietuvą, ištiko sekmadienio pavakare Kauno rajono Pakapių kaime: nuo stipraus lietaus slepiantis apleistame pastate, šis užgriuvo. Manoma, kad apleistą pastatą,kuriame nuo lietaus slėpėsi dviratininkai, sugriovė staiga pakilęs vėjas. Ant čekų dviratininkų užgriuvo keliolikos metrų aukščio plytų siena ir stogą laikiusios sijos.

„Praktiškai visi tie pacientai yra operuoti, jiems atlikta vienokia ar kitokia sudėtingesnė ar mažiau sudėtinga operacija, dalis iš jų ruošiamasi operuoti šiandiena, daromi įvairūs sudėtingi tyrimai: kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso, žodžiu, jų būklė stebima gana aktyviai“, – sakė Kauno medicinos universiteto klinikų direktorius operacinei medicinai Rytis Rimdeika.

Sveikaisiais rūpinasi Kauno ugniagesiai ir rajono savivaldybė, o valdininkai aiškinasi, kam priklauso sugriuvęs pastatas, kuriame nuo lietaus slėpėsi žygio dalyviai.

Kauno rajono savivaldybė per kelias dienas žada išsiaiškinti, kam priklauso sugriuvęs pastatas – jis esą prieš kelerius metus įtrauktas į Avarinės būklės pastatų sąrašą kaip vieno iš rajono ūkininkų nuosavybė. Babtų seniūnas sako, ūkininkas nekart ragintas apleistą buvusio kolūkio pastatą nugriauti.

Kauno rajono policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, apklausė žygio vadovus, tačiau tyrimą esą sunkina tai, kad daugelis žygio dalyvių kalba tik gimtąja kalba.

Dviračių žygyje dalyvavo 24 skautai iš Čekijos, daugelis jų vaikai ir jaunuoliai.