Kaip žinoma, Rusijos atstovai jau prieš kelias dienas apkaltino Čečėnijos prezidentą Aslaną Maschadovą organizavus teroro aktą Maskvoje. Rusijos diplomatai jau ėmė spausti Daniją, kad šioje šalyje nebūtų organizuojamas Pasaulinis čečėnų kongresas, kai kurie Rusijos atstovai kritikuoja ir Lietuvoje veikiančią A. Maschadovo atstovybę.

Tuo tarpu nepripažintos Čečėnijos Respublikos atstovė Lietuvoje Aminat Saijeva suabejojo, ar galėtų uždaryti Čečėnijos atstovybę, kuri įregistruota kaip viešoji įstaiga, o jai vadovauja Lietuvos pilietis Kovo 11-osios akto signataras Algirdas Endriukaitis.

Ji taip pat pabrėžė, kad prezidentas A. Maschadovas visada smerkė terorizmą.

"Rusijai svarbu iš Maschadovo atimti jo, kaip Čečėnijos prezidento, vaidmenį", - dienraščiui sakė Saijeva.

Pareigūnų teigimu, Lietuva imtųsi svarstyti šį klausimą, jei dėl to oficialiai kreiptųsi Rusijos Federacijos ambasada.

"Į Rusijos priekaištus reikėtų reaguoti", - sakė dienraščiui nenorėjęs skelbti savo pavardės politikas. Pasak jo, Čečėnijos atstovybės problema gali tapti dar opesnė dėl komplikuotų derybų su Rusija tranzito į Kaliningrado sritį klausimu bei neratifikuotos šalių sienos sutarties.

Parlamentinio Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovas Gediminas Kirkilas dienraščiui sakė nemanąs, kad Rusija rimtai kels klausimą dėl Čečėnijos atstovų Lietuvoje.

"Mes esame demokratiškas kraštas. Vargu ar pavyktų įrodyti, kad čia yra koks nors teroristų lizdas", - sakė URK pirmininkas.

Jis taip pat pabrėžė, kad, jo žiniomis, Čečėnijos atstovybė vykdo tik informacinę, švietimo, humanitarinę ir neoficialią misiją. Tačiau kartu jis pripažino, kad įrodymų dėl A.Maschadovo dalyvavimo rengiant teroro aktą Maskvoje turėtų pateikti ne tik Rusija, bet ir ES bei JAV.

Tuo tarpu interviu televizijos kanalui TV3 Rusijos ambasadorius Lietuvoje Jurijus Zubakovas kritiškai atsiliepė apie Vilniuje veikiančią Čečėnijos atstovybę.

"Nesuprantu, kodėl išvis Lietuvoje yra Aslano Maschadovo atstovų. Čia jau kitų specialiųjų tarnybų kompetencija išsiaiškinti, ką jie čia veikia ir ar iš tikrųjų atstovauja A.Maschadovui. Jei jūs tokių žinių turit, tai kyla tam tikras pavojus ramiai Lietuvai", - sakė Rusijos ambasadorius.

Lietuvos specialiųjų tarnybų atstovų teigimu, jokių ryšių nei tarp A.Maschadovo, nei tarp jo atstovybės Lietuvoje ir teroristų nėra.

Nenorėjęs skelbti savo pavardės pareigūnas "Lietuvos žinioms" teigė, kad specialiosioms tarnyboms nėra žinoma apie kokius nors mūsų šalyje veikiančius čečėnų teroristus. Pareigūno nuomone, Čečėnijos atstovybę Lietuvoje veikiau būtų galima apkaltinti ne terorizmu, o neveiklumu.

Pasak jo, iš dalies kaip tik dėl to su ja menkai bendrauja aukšti šalies pareigūnai, o daugiausia šiuo klausimu reiškiasi įvairūs politikai marginalai.