„Muziejai, knygynai. Ne tik parduotuves matykim, bet ir tam tikros kelionės gali būti saugios, judėjimas tarp atskirų administracinių teritorijų. Įsivaizduokime, ką reiškia tiems senjorams, kurie jau du mėnesius ar daugiau būna uždaryti ir kurių negali aplankyti vaikai ir anūkai“, – laidoje „Delfi diena“ vardijo S. Čaplinskas.

S. Čaplinsko manymu, kai kuriuos atlaisvinimus reikėjo padaryti jau anksčiau, o dabar galima būtų leisti veikti visiems, kas gali užtikrinti tam tikras saugumo sąlygas.

„Būtų gerai, kad kai kuriuos sprendimus darytume greičiau, duotume daugiau galimybių savivaldai užtikrinti gyventojų saugumą ir matytume visą problemų puokštę, ne tik COVID’ą“, – kalbėjo jis.

Tačiau S. Čaplinskas pabrėžia, kad norint atsisakyti ribojimų, svarbu laikytis saugumo reikalavimų.

„Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į taisyklingą kaukių, o dar geriau, kai kuriose vietose respiratorių naudojimą. Žmonės kartais netaisyklingai dėvi medicininę kaukę. Reikia, kad būtų užspausti kampeliai virš nosies, o ne kad ji būtų visai nusmukusi ar vos dengtų nosį. Kur kas svarbiau, kad būtų uždengta nosis, o ne burna“, – aiškino S. Čaplinskas.

„Kalbame apie tai, kad turime gyventi naujojoje realybėj su naujomis socialinėmis normomis“, – pridūrė jis.

Planuose – muziejų ir galerijų atvėrimas

Kalbėdamas apie tai, kurios kultūros įstaigos galėtų greičiausiai atverti duris, kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad pirmiausia svarstoma apie muziejus, galerijas.

Didesni renginiai, spektakliai, pasak jo, kol kas yra plano gale.

„Viena yra vieši dideli renginiai, kurie dar tikrai turės palaukti, bet kontroliuojamoje erdvėje, „bilietuojamame“ renginyje, manau, galėtume žymiai geriau suvaldyti situaciją ir nustatyti židinius, jei tokie atsirastų“, – sakė ministras.

Simonas Kairys

Anot S. Kairio, svarstant apie ribojimų laisvinimą galėtų būti atsižvelgiama ne tik į atvejų skaičių per paskutines 14 dienų, tenkantį 100 tūkst. gyventojų ar teigiamų testų rezultatą procentais, bet ir vakcinavimo laipsnį ar kitus rodiklius.

Vis dėlto, pabrėžia ministras, kalbėti apie konkrečias datas dar anksti.

„Viskas priklauso nuo mūsų sąmoningumo, susitelkimo, nes net šiandien atidarius kirpyklas testavosi nedidelė dalis grįžtančiųjų“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo S. Kairys.

Nuo pirmadienio Lietuvoje jau leista atnaujinti veiklą grožio salonams, mažoms ne maisto parduotuvėms, leidžiama lauko prekyba.

Vienam lankytojui privaloma užtikrinti ne mažesnį nei 20 kv. metrų plotą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)