„Jau matėme, kad šiltuoju periodu Lietuvoje virusas taip pat cirkuliavo, tik mažiau pastebimai ir net buvo tvirtinančių, jog pandemija įveikta“, – feisbuke rašė S. Čaplinskas.

Specialistas atkreipė dėmesį, kad, kai labai daug žmonių greitai užsikrečia, virusas turi galimybę greitai plisti ir, kas svarbiausia, greitai mutuoti.

„Priminsiu, kad virusai turi vieną pagrindinį tikslą: išgyventi ir kuo greičiau rasti ląsteles, kurios galėtų juos padauginti, ir padauginti kuo daugiau, kad kuo greičiau ir gausiau galėtų užkrėsti kitas ląsteles. Ta linkme ir vyksta viruso mutacijos“, – aiškino S. Čaplinskas.

Pasak jo, vadovaujantis infekcinių ligų plitimo dėsningumais, tikėtina, kad, kai daugiau žmonių įgis imunitetą vienokiu ar kitokiu būdu: persirgę ar skiepų pagalba, viruso plitimas sulėtės.

„O po 2–3 metų COVID -19 ligą sukeliantis virusas taps toks kaip ir kiti koronavirusai, sukeliantys peršalimo ligas. O iki to laiko vis tik reikia nepamiršti, kad turime gyventi naujos realybės sąlygomis ir laikytis nespecifinių, nemedicininių profilaktikos priemonių (kaukės, atstumas, rankų higiena)“, – teigė S. Čaplinskas.

Skiepai padeda išvengti sunkios ligos

Specialistas pabrėžė, kad yra įrodymais pagrįsta, kad skiepai nuo naujojo koronaviruso padeda žmogui išvengti simptominės ligos, sunkios ligos ir mirties.

„Izraelyje atlikti tyrimai parodė, kad, jeigu paskiepyti žmonės kontaktuoja su užsikrėtusiais koronavirusu žmonėmis, jie daug rečiau užsikrečia ir netampa infekcijos platintojais: vienas tyrimas parodė, kad tarp „Pfizer-BioNTech“ vakcina paskiepytų žmonių teigimų PGR tyrimų rezultatų (užsikrėtusiųjų) buvo rasta 75 proc. mažiau, o kito tyrimo metu teigiamų PGR tyrimų rezultatų sumažėjo net 94 procentais“, – teigė S. Čaplinskas.

Pasak specialisto, kol kas sunku pasakyti, kiek ilgai tęsis vakcinų suformuotas imunitetas, nes dar nėra praėję pakankamai laiko nuo pirmųjų asmenų paskiepijimo, kad matytųsi ilgalaikiai rezultatai.

„Pradžioje buvo sakoma, kad imuniteto tikrai užtenka 3 mėnesiams, vėliau – 6 , po to – 7 mėnesiams. Visi klinikiniuose tyrimuose dalyvavę ar paskiepyti žmonės dar bus stebimi bent porą metų“, – teigė S. Čaplinskas.

Budrumo prarasti negalima

Jis atkreipė dėmesį, kad naujoje realybėje tam tikros asmeninės apsaugos priemonės, mažinančios užsikrėtimo riziką, dar turės išlikti, nes, yra duomenų, jog net paskiepyti gali užsikrėsti pakartotinai, ypač kita viruso atmaina, kurios neveikia vakcinos.

„Tačiau iš to, ką dabar žinome, skiepai apsaugo ne tik konkretų žmogų, bet ir mažėja pandeminio viruso plitimas visuomenėje. Kuo didesnė dalis bus pasiskiepijusi, tuo mažesnė galimybė bus virusui plisti ir, kas virusologiniu požiūriu šiame laikotarpyje grėsmingiausia, jam mutuoti“, – teigė S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)