Kaip pavyzdį jis pateikė savo prognozes dėl antikūnių testų.

„Šiandien populiacinis tyrimas parodė, kad 2 iš 3 žmonių užsikrėtimo metu neturėjo jokių simptomų. O pagal tyrimo algoritmą, visada buvo tiriami tik simptominiai asmenys. Iš karto mes praleidome masę žmonių“, – Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame „Lietuvos politikos forume“ kalbėjo S. Čaplinskas.

Profesoriaus teigimu, buvo nepakankamos laboratorijų tyrimo apimtys, taip pat sakė pasigedęs reikiamo metodinio nacionalinės laboratorijos vadovavimo, tačiau labiausiai sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą kritikavo dėl nepasitikėjimo ne savo komandos žmonėmis.

„Apskritai pagrindinė bėda yra nepasitikėjimas žmonėmis, kitais specialistais, kurie nėra tavo komandoje. Jei ne, tai juos reikia likviduoti ir panašiai. Nuo pat pradžių buvo aišku, kad ateis laikas, kai bus daug žmonių, kurie jau yra susidūrę su virusu ir reikia įvesti COVID pasus, ar kaip juos bepavadinsi. Kur logika, jei gydytoja iš Anglijos, Anglijos lietuvė atvažiavusi čia, turi karantinuotis? Kodėl karantinuotis 14 dienų? Seniai rašiau, yra mokslinio tyrimo duomenys, kurie aiškiai parodė, kad iš besimptominio žmogaus, po 6 dienų jau neišsisėja virusas. PGR gal dar ir gali būti teigiamas, bet virusas jau neišsisėja. Ir tik dabar pradedama kalbėti apie tai, kad galbūt reikia trumpinti karantinavimo laiką“, – sakė S. Čaplinskas. Jis pritarė, kad valdant krizę priimta daug teisingų sprendimų, tačiau su dažnu jų smarkiai vėluojama, nes neįsiklausoma į kitų specialistų rekomendacijas ar nuomonę.

Ministras A. Veryga sakė neturintis jokių asmeniškumų dėl S. Čaplinsko ir prašė nesureikšminti vieno asmens. „Mes girdime visus, nebūtina tam, kad girdėtum pasistatyti čia, prie stalo. Įsiklausome.

Turime ne vieną epidemiologą ir ne vieną žmogų, kuris šioje srityje dirba. Jei pasikabintume ant vieno žmogaus, labai rizikuotume padaryti klaidą. Vienas asmuo spręsdamas ir manydamas, kad yra visais atvejais teisus gali labai žiauriai suklysti. Net ir dėl dalykų kuriuos jūs minite, kad ir COVID pasai. Paskaitykime, ką siūlo PSO?

Ar ji juos rekomenduoja? Ne. Tai apie ką mes čia šnekame ir ginčijamės? Aš taip pat moku skaityti, taip pat žinau, kur rasti tą informaciją, taip pat studijavau epidemiologiją ir visuomenės sveikatą ir, ačiū Dievui, turiu šiek tiek žinių ir suprantu apie ką čia yra šnekama. Žinau, kas yra mokslas, kas yra mokslinis straipsnis, o kas demagogija. Žinau, pas ką paklausti ir kaip tuos atsakymus įvertinti“, – komentavo ministras.

S. Čaplinsko teigimu, jokios logikos liepti karantinuotis žmogui, kuris koronavirusu jau yra persirgęs, nes remiantis islandų mokslininkų duomenimis, persirgus COVID-19 susidaro mažiausiai 4 mėnesių imunitetas. Sveikatos apsaugos ministras atsakė, kad kaip tik dabar, kai yra daugiau tyrimų, daugiau aiškumo vyriausybė apie tai ir kalba.

„Ministras tik patvirtina, kad tai, ką aš siūlau anksčiau, palaipsniui yra diegiama. Atsiras ir gal ir PSO rekomendacijos, bet jos visada vėluoja, nes pirmiausia ekspertai priima sprendimus ir teikia siūlymus“, – sakė S. Čaplinskas. Ministras tik trumpai replikavo, kad kuomet bus PSO rekomendacijos, tuomet bus ir atitinkami sprendimai.

„Lietuvos politikos forume“ diskutuota apie sugrįžtantį COVID-19 virusą ir tai, kodėl šįkart valdžios sprendimai jau kitokie, nei buvo pavasarį. Diskusijoje be A. Verygos ir S. Čaplinsko dar dalyvavo Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.