Kalbėdamas apie galimybių pasą, kai jis įgyjamas pasiskiepijus, S. Čaplinskas abejojo jo tvirtumu teigdamas, kad daliai žmonių imunitetas gali apskritai nesusiformuoti arba po skiepo įgyti antikūnai gali labai greitai išblėsti. Ką tokiu atveju daryti? Profesorius kaip naudingą priemonę įvardijo testavimą.

„Šia prasme tyrimai yra daug informatyvesni negu pats faktas, kad žmogus kažkada pasiskiepijo“, – tvirtino S. Čaplinskas.

„Statistika pas mus dabar sutvarkyta gana gerai. Bet ne epidemiologinė analizė. Ne priežasčių analizė, – teigė S. Čaplinskas ir pridūrė, kad statistika nėra tiksli, jei joje pažymėta tik tiek, kad pasiskiepijęs asmuo pateko į reanimaciją. – Reikia, kad atsakytų, kad kiek pas tą žmogų, kuris pateko į reanimaciją ir buvo pasiskiepijęs, antikūnų. Koks jo imuninis statusas. Pas jį gal išblėso antikūnai?“

S. Čaplinsko teigimu, svarbu, kad kiekvienas žmogus suprastų savo kovido statusą, kurį apibrėžia turimi antikūnai.

Nors galimybių pasas, anot profesoriaus, galėtų būti naudingas kartu su papildomomis priemonėmis. „Galimybių pasas tam tikrose situacijose tikrai galėtų būti ir kai kuriose situacijose derinamas su antigeno testu, – tvirtino S. Čaplinskas teigdamas, kad, pavyzdžiui, patekimas į barus ar naktinio pasilinksminimo vietas galėtų būti sudėtingesnis, tačiau buvimas ten tokiu atveju būtų kur kas saugesnis. – Su galimybių pasais ir su tą dieną galiojančiu PGR arba antigeno testu. O antigeno testą gali padaryti patekdamas į tą barą.“

Paklausus, ar kas nors norės eiti į barus, į kuriuos pakliūti būtų taip sunku, S. Čaplinskas kaip argumentą pateikė seną sprendimą uždrausti rūkymą baruose: „Visi pamiršo jau, kai buvo dideli debatai dėl rūkymo kavinėse, restoranuose ir baruose. Salė: verslas nukentės, sužlugs, jei uždrausime rūkymą. Buvo aišku iš kitų šalių patirties, iš Airijos ir taip toliau, kurie šitą padarė, kad niekas nenukentėjo. Priešingai – pradėjo eiti tie žmonės, kurie neidavo ten todėl, kad buvo rūkoma. Tai dabar galbūt taip pat“.

S. Čaplinskas tvirtino, kad žmonės patys turi rinktis vietas, kuriose yra absoliučiai saugu ir prisitaikyti prie esamų sąlygų. „Medicinoje šimto procentų garantijos apskritai nėra, bet mūsų uždavinys – išaiškinti žmogui, kad kiekvienas gali elgtis taip, kad sumažintų tą užsikrėtimo riziką“, – kalbėjo užkrečiamųjų ligų specialistas.

Laidoje „Jūs rimtai?“ viešėjęs prof. S. Čaplinskas įvertino ir skatinimą skiepytis vienkartinėmis išmokomis, ir atsakė į klausimą, kokios šįmet mūsų gali laukti Kalėdos. Visą laidą žiūrėkite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)