Kaip ketvirtadienį rašė dienraštis "Lietuvos rytas", Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl buvusio premjero konservatoriaus Andriaus Kubiliaus patarėjo Gintaro Kalinausko galimo kyšininkavimo.

Anot dienraščio, pareigūnai tikrina, ar 17 tūkstančių litų, kuriuos Registrų centras sumokėjo G.Kalinauskui už parašytą disertaciją, nėra atsilyginimas už pagalbą, kad būtų nutrauktos kai kurios valstybinės įmonės Registrų centro vadovui iškeltos baudžiamosios bylos.

"Atsakingai pareiškiame, kad šio proceso metu Registrų centras nepatyrė jokio politikų ar valstybės tarnautojų spaudimo. Monografijos autoriaus užimamos pareigos taip pat nekėlė nuostabos - įprasta, kad teisės mokslo teoretikai ir iškilūs praktikai neretai užima aukštas pareigas valstybės tarnyboje, teismų sistemoje ar aukštojo mokslo įstaigose", - teigiama Registrų centro ketvirtadienį BNS atsiųstame pranešime.

Jame teigiama, jog specializuotą teisinę literatūrą Registrų centras leidžia nuo 2008 metų, kai šios funkcijos buvo perimtos ir tuomet reorganizuotos valstybės įmonės Teisinės informacijos centro,kuris 2011 m. buvo prijungtas prie Registrų centro. Šiuo metu Registrų centras leidžia kodeksus, jų komentarus, kitų teisės aktų rinkinius, teisės vadovėlius bei kitą teisės mokslo literatūrą.

Per pastaruosius ketverius metus Registrų centras išleido daugiau nei 80 pavadinimų įvairių autorių teisinės literatūros kūrinių, atsižvelgdamas į aukštųjų mokyklų, teisininkų rekomendacijas. Registrų centro administracija, kaip teigiama pranešime, leidžiamų teisinės literatūros darbų atrankoje nedalyvauja.

"2010 metais Gintaras Kalinauskas kreipėsi į VĮ Registrų centro leidyklą siūlydamas išleisti disertacijos pagrindu parašytą monografiją „Parlamentinė kontrolė: teorija ir praktika“. Išanalizavus rankraštį, temos aktualumą, Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto tarybos ir to paties universiteto Konstitucinės katedros rekomendacijas bei kompetentingų recenzentų nuomonę, nuspręsta išleisti monografiją dviem tomais, atskiriant teorinę ir praktinę dalis", - rašoma pranešime.

Registrų centras pažymi, jog autoriui už monografiją sumokėtas honoraras, "kuris savo dydžiu neišsiskyrė iš kitų teisinės literatūros autoriams mokamų honorarų".

G.Kalinauskas savo pajamų deklaracijoje nurodė, kad už disertaciją "Vykdomosios valdžios parlamentinės kontrolės institutas: samprata, modeliai, įgyvendinimo problemos" iš Registrų centro gavo 17 tūkstančių litų.

Šią disertaciją Mykolo Romerio teisės universitete jis apsigynė 2010 metais. Pinigai už disertacijos pagrindu surašytą monografiją G.Kalinauskui buvo sumokėti 2010 metų pabaigoje.

Registrų centras teigia ketvirtadienį gavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos raštą, kuriuo G.Kalinausko monografijos išleidimo aplinkybes tyrę teisėsaugininkai pranešė nusprendę "korupcijos rizikos analizės Registrų centro teisinės literatūros leidimo srityje neatlikti".

"Įvertinę turimą informaciją ir susidariusią situaciją, bei siekdami ateityje išvengti galimų interesų konfliktų STT atstovai rekomendavo teisines procedūras dėl sprendimų išleisti arba neišleisti leidinį priėmimo ir autoriui mokamo atlyginimo nustatymo, - pažymima Registrų centro pranešime.