Pamalonino dar vieną vadovą

Ir tai nėra vienintelis vadovas, kurį jau kraudamasis daiktus savo įsakymu antrai kadencijai paskyrė vadovauti K. Navickas. Toks atvejis – antras.

DELFI jau rašė, kad K. Navickas sužinojo, jog yra atleidžiamas gruodžio 3 d. O štai gruodžio 5-ąją pasirašo įsakymą, kuriuo antra Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovo kadencija patikima Albertui Stanislovaičiui. Be konkurso.

Po DELFI tyrimo apie Lietuvoje vieno įtakingiausių ir uždariausių medžiotojų klubo „Girios” medžiotojų ryšius su Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų darbuotojais bei verslo grupių atstovais, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ėmėsi tirti, ar klubo nariai – valstybės tarnautojai tinkamai deklaravo interesus.

Tačiau pradėtas VTEK tyrimas medžiotojų klubo „Girios” valdybos pirmininko A. Stanislovaičio atžvilgiu nesutrukdė K. Navickui be konkurso jį skirti antra kartą iš eilės vadovauti VSTT.

Kalbant apie šio įsakymo pasirašymą, vertėtų prisiminti dar vieną detalę. Baltijos aplinkos forumas, kurio dalininkas ir darbuotojas iki tapdamas aplinkos ministru buvo K. Navickas, CVPP duomenimis, yra laimėjęs VSTT skelbtą viešųjų pirkimų konkursą.

Albertas Stanislovaitis

Sutarties sudarymo data – 2014 m. rugsėjo 26 d. Galiojimo data – 2016 metų vasario 1 d. Paslaugų pirkimo sutarties pavadinimas – „50 vnt. rekomendacijų parengimas „Natura 2000" teritorijų gerai būklei palaikyti ir standartizuotos metologijos parengimas”. Sutarties vertė - 174,628,71 Eur.

Tiesa, reikia pažymėti, kad be Baltijos aplinkos forumo paslaugą kartu teikė ir Gamtos tyrimų centras.

Be to, VSTT viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė DELFI informavo apie dar vieną VSTT ir Baltijos aplinkos forumo bendradarbiavimą. Ji paminėjo projektą, kurį administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra, kurios vadovą K. Navickas kaip ir A. Stanislovaitį paskyrė antrai kadencijai vadovauti be konkurso.

„VSTT yra LIFE programos integruoto projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje“ partneris. Pagrindinis projekto pareiškėjas – Aplinkos projektų valdymo agentūra. Kiti partneriai - Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija, Žemaitijos nacionalinio parko direkcija, VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“, Aleksandro Stulginskio universiteto Miškų biologijos ir miškininkystės institutas, VĮ „Varėnos miškų urėdija“ ir VĮ „Druskininkų miškų urėdija“, - DELFI teigė D. Rakauskaitė.

Projekte dalyvauja K. Navicko buvusi darbovietė

DELFI išsiaiškino, kad šis projektas K. Navicko buvusiai darbovietei atneš didžiulę finansinę naudą.
APVA administruojamo projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje“ biudžetas sudaro 17,000,044 Eur. Iš jų ES lėšų dalis – 10.200.026 Eur.

Pasidomėjome, kaip bus padalintas lėšų pyragas. Pasirodo didžioji dalis atiteks Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai - 5 813 237 Eur. Antroje vietoje rikiuojasi Baltijos aplinkos forumas. Jam skirtas biudžetas - 3 233 450 Eur.

Aplinkos projektų valdymo agentūrai numatyta - 2 756 763 Eur; Aplinkos ministerijai - 362 892 Eur; Žemės ūkio ministerijai - 132 509 Eur; Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijai - 290 739 Eur; Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijai - 548 727 Eur; Žemaitijos nacionalinio parko direkcijai - 1 614 928 Eur; Aleksandro Stulginskio universiteto Miškų biologijos ir miškininkystės institutui (nuo š.m. sausio 1 d. – Vytauto Didžiojo Universitetas) - 1 870 426 Eur; VĮ Valstybinių miškų urėdijai - 376 373 Eur.

Projektas iš viso tęsis 10 metų. Jis prasidėjo pernai ir baigsis 2027 metais.

Baltijos aplinkos forumas įgyvendina ir daugiau projektų

DELFI pasidomėjo, prie kiek dar APVA administruojamų projektų įgyvendinimo prisideda Baltijos aplinkos forumas.

Jos vadovas I. Šalavėjus pateikė štai tokią informaciją: „VšĮ „Baltijos aplinkos forumas" yra sudaręs 3 LIFE projektų bendrojo finansavimo sutartis su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra. Atkreipiame dėmesį, kad LIFE projektų atranką ir sprendimą dėl jų patvirtinimo bei finansavimo Europos Sąjungos lėšomis priima Europos Komisija. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra sudaro LIFE bendrojo finansavimo sutartis tik dėl bendrojo finansavimo lėšų, kurios yra skiriamos iš Lietuvos Respublikos biudžeto. Sprendimą dėl šių lėšų skyrimo priima Aplinkos ministerija.”

Baltijos aplinkos forumas prisideda prie šių projektų įgyvendinimo: Integruoto planavimo įrankio sukūrimas, siekiant užtikrinti pievų biologinės įvairovės gyvybingumą; Pavojingų cheminių medžiagų pakeitimo įgyvendinimas Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažose/vidutinėse ir pramonės 400825 įmonėse; Meldinės nendrinukės apsauga formuojant jai tinkamų kertinių buveinių tinklą Lietuvoje.

Ir kartu su partneriais Baltijos aplinkos forumas dalijasi štai tokiu finansavimu: pirmojo projekto vertė – 232068 Eur; antrojo – 400825 Eur; trečiojo – 736000 Eur.

DELFI pasidomėjo, kokią finansinę naudą Baltijos aplinkos forumas jau gavo įgyvendindamas projektą „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje”.

„Šiuo metu VšĮ Baltijos aplinkos forumui iš LIFE integruoto projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje” biudžeto yra pervesta 657 077 Eur. Likusi šiam partneriui skirto biudžeto dalis galės būti pervedama dalimis, atsižvelgiant į vykdomų veiklų pažangą”, - teigiama APVA pateiktame atsakyme.

Navickas žinojo apie buvusios darbovietės sėkmę

Atsižvelgdams į tai, kad APVA administruojami projektai neša naudą buvusiai K. Navicko darbovietei, buvęs aplinkos ministras nematė reikalo nusišalinti nuo vadovo skyrimo. Jis pats pasirašė įsakymą, kuriuo dabartinis APVA vadovas I. Šalavėjus antrai kadencijai be konkurso skiriamas į tas pačias vadovo pareigas.

Kęstutis Navickas

„Aplinkos ministro 2018 m. gruodžio 5 d. įsakymas Nr. AMP1-207 … „skiriu Ignotą Šalavėjų eiti Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros direktoriaus pareigas antrą kadenciją iš eilės nuo 2019 m. vasario 20 d. ketverių metų laikotarpiui”. Konkursas skelbtas nebuvo, ministras pagal kompetenciją gali skirti darbuotoją antrai kadencijai”, - apie paskutinėmis darbo dienomis pasirašytą K. Navicko įsakymą DELFI informavo Aplinkos ministerijos atstovas Selemonas Paltanavičius.

Susisiekėme su pačiu K. Navicku ir jo paklausėme, kodėl jis nusprendė nenusišalinti nuo I. Šalavėjaus skyrimo į vadovo pareigas. Ir kodėl nebuvo paskelbtas konkursas.

K. Navickas aiškino, kad konkursas vyko. Tačiau prieš ketverius metus.

„Nėra korektiškas klausimas, nes vadovas į esamas pareigas buvo atrinktas konkurso būdu ir paskirtas prieš mane dirbusio ministro įsakymu. Jei jo tiesioginis vadovas (ministras) yra patenkintas vadovo darbo rezultatais, jis turi teisę jį paskirti kitai kadencijai, tuo ir buvo pasinaudota", - teigė buvęs ministras.

Taip pat pasidomėjome, ar K. Navickui žinoma, kad APVA yra projektų, kuriuose dalyvauja Baltijos aplinkos forumas administratorius. Iš APVA administruojamų projektų Baltijos aplinkos forumas gauna piniginių lėšų, taigi turi naudą.

„Nėra teisinga jūsų interpretacija, projekto lėšos, kurias administruoja APVA, yra tiesiogiai iš Europos Komisijos, taigi ne APVA. (…) Kad APVA ir dar eilė organizacijų taip pat ir BEF yra vieno projekto partneriai, man yra žinoma”, - aiškino buvęs ministras.

Galiausiai K. Navickas pabrėžė, kad jis neketina atsistatyti Baltijos aplinkos forumo dalininko teisių.

Šalavėjus turi versiją, kodėl nebuvo konkurso

DELFI taip pat I. Šalavėjaus paklausė, ar, jo nuomone, naujas konkursas nebūtų tinkamesnis būdas išrinkti naują įstaigos vadovą.
Ignotas Šalavėjus

Į klausimą jis atsakė štai taip: „Praeitų metų pradžioje aptariant metų darbus ir tikslus buvo nustatyta, kad darbo rezultatai bus įvertinti parengus veiklos ataskaitą. 2018 m. lapkričio mėnesį buvo parengta Agentūros veiklos ataskaita, atsakingų ministerijos departamentų vadovai ją įvertins ir rekomenduos/nerekomenduos, jog mano veiklą vertintų vertinimo komisija. Kvietimą į vertinimą gavau lapkričio antroje pusėje, komisijos posėdis įvyko gruodžio 5 d., mano veikla buvo įvertinta labai gerai. Manau, kad remiantis šiuo vertinimu ministras ir priėmė sprendimą skirti mane antrai kadencijai.”

Skverneliui kyla daug klausimų

DELFI pavyko gauti premjero Sauliaus Skvernelio poziciją šiuo klausimu. Jis sakė, kad jam taip pat paskutinėmis darbo dienomis dviejų institucijų vadovų paskyrimas kelia daug klausimų. Anot jo, ministro sprendimai bus įvertinti iš naujo. O kilus abejonių dėl skaidrumo, bus laukiama atsakingų tarnybų įvertinimo.

„Visi ministrai prisiima pilną atsakomybę už savo sprendimus. Buvusio aplinkos ministro K. Navicko sprendimai paskutinėmis jo darbo dienomis skirti kelių ministerijai pavaldžių įstaigų vadovus nerengiant konkurso kelia klausimų ir į juos turės būti atsakyta. Tai darbas ir pavaduojančiam ministrui, kuris turi išsiaiškinti visas tokių skyrimų aplinkybes. Taip pat tokius sprendimus turės įvertinti ir naujasis aplinkos ministras, kai jis bus paskirtas. Kilus bent mažiausioms abejonėms dėl sprendimų skaidrumo, savo darbą turės atlikti ir atsakingos tarnybos", - sakė S. Skvernelis.