Tokia bausmę trečiadienį Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam šią bylą, pasiūlė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Alvydas Valiukevičius. Nuosprendis bus skelbiamas birželio 4 dieną.

"Prašau kaltinamų veiksmus vertinti kaip tęstinę veiklą. Skiriant bausmę kaltinamiesiems būtina atsižvelgti, kad jie padarė labai sunkų nusikaltimą, veikė tiesiogiai tyčia, lengvinančių aplinkybių nenustatyta. Sunkinančios aplinkybės - nusikalstamas veikas padarė bendrininkų grupė visuomenei pavojingu būdu", - baigiamojoje kalboje sakė prokuroras.

12 metų nelaisvė tiek B. Makutynovičiui, tiek V. Razvodovui skirta subendrinta.

Taip pat siūloma visiškai tenkinti pareikštus civilinius ieškinius.

Bylą Vilniaus apygardos teisme patikėta nagrinėti teisėjų kolegijai, kuriai pirmininkauja teisėjas Audrius Cininas, ir sudaro teisėjai Jurgita Mačionytė ir Stasys Lemežis.

Šiuo metu Rusijoje gyvenantys būrio vadovai B. Makutinovičius ir V. Razvodovas įtariami įvykdę ne mažiau kaip 15 nusikaltimų prieš Lietuvos valstybę ir jos pareigūnus. Patraukus baudžiamojon atsakomybėn, paskelbta jų paieška. Į Rusijos Federacijos institucijas kreiptasi dėl jų ekstradicijos, tačiau išduoti įtariamuosius šios šalies teisėsauga atsisakė - aiškina, kad jie yra Rusijos Federacijos piliečiai.

B. Makutynovičius ir V. Razvodovas kaltinami tuo, jog nuo 1991 m. sausio iki 1991 m. rugpjūčio SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką metu subūrė organizuotą ginkluotą grupę, kuri, paklusdama SSRS valstybinės valdžios ir partinių institucijų nurodymams, organizavo ir vykdė nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus.

Kaltinamieji per minėtą laikotarpį 11 kartų organizavo ir vykdė bauginimo ir teroro priemones prieš pasienio, muitinės, Krašto apsaugos departamento, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnus, Valstybinio telefono ir telegrafo centro darbuotojus.

Per tą patį laikotarpį 4 kartus organizavo ir įvykdė piliečių neteisėtą sulaikymą, areštą ir kitokį laisvės atėmimą dėl politinių priežasčių, trukusį nuo 4 iki 6 val.