Seimo socialdemokratinės koalicijos frakcijos nario Algimanto Salamakino parengtame projekte siūloma išbraukti iš sąrašo asmenų, kuriems neskiriamos nukentėjusių asmenų valstybinės pensijos, vadovaujančius komunistų partijos darbuotojus.

Anot jo, pataisa apims tuos Antrojo pasaulinio karo dalyvius, kurie pokario metais dirbo partinį ar kitą darbą, tačiau nevykdė jokios nusikalstamos veiklos prieš žmoniją ir Lietuvos valstybę.

Kadagi toks lėšų poreikis šių metų biudžete nenumatytas, Seimui bus siūloma, kad įstatymo pataisa įsigaliotų nuo 2003 metų sausio 1 dienos.

Finansų ministerijos duomenimis, nukentėjusių asmenų valstybinių pensijų gavėjų skaičius, priėmus įstatymo pataisą, padidės apie pustrečio tūkstančio ir tam papildomai iš biudžeto reikės maždaug 4 mln. litų.

Finansų ministerija taip pat primena, kad Vyriausybės strateginio planavimo komitete buvo pritarta valstybinių pensijų sistemos pertvarkymo koncepcijai, pagal kurią valstybinių pensijų laipsniškai būtų atsisakoma.

Antihitlerinės koalicijos dalyviai nukentėjusių asmenų pensijų neteko 1997 ir 2000 metais, priėmus kai kuriuos apribojimus.

Dabar galiojantis Valstybinių pensijų įstatymas reglamentuoja nukentėjusių asmenų pensijų skyrimo ir mokėjimo tvarką įvairioms kategorijoms nukentėjusiųjų dėl Lietuvos valstybės asmenų.