J. Chardikovo teigimu, jam suteikė apsaugą nuo persekiojimo Rusijos teritorijoje.

J. Chardikovas įtariamas prisidėjęs prie milijardo rublių vagystės iš kompanijos „Inteko“, kuriai vadovauja Jelena Baturina. Kad J. Chardikovas paprašė politinio prieglobsčio Lietuvoje, paaiškėjo 2010 m. rugsėjo pabaigoje.

2009 m. lapkritį J. Chardikovą suėmė Maskvos Tverės teismo sprendimu. Tyrimo duomenimis, jis prisidėjo prie sukčiavimo 2005 m., kai dirbo organizacijos „EES Rossii“ struktūrose. 2007 m. liepą jį paskyrė Šiaurės administracinės apygardos prefektu. Iš šių pareigų jį atleido 2009 m. sausį, nes jis nesugebėjo tinkamai atlikti pareigų.

Taikoma laikinoji apsauga

"Vakar buvo priimtas sprendimas. Yra teigiamas, yra taikytina laikinoji papildoma apsauga, tai yra viena iš prieglobsčio rūšių. Papildoma apsauga reiškia, kad bent jau vieniems metams Lietuvos valstybė suteikia apsaugą šiam asmeniui, t.y. apsaugą nuo Rusijos", - BNS penktadienį sakė J. Chardikovo advokatas Aivaras Raišutis.

Pasak teisininko, Lietuvos pareigūnai seks situaciją Rusijoje ir po metų vėl bus priimamas sprendimas dėl prieglobsčio suteikimo. Advokatas teigė, jog palankus sprendimas buvo priimtas dėl to, kad Lietuva pagal pateiktus įrodymus ir surinktą medžiagą konstatavo Rusijoje esant realią grėsmę J.Chardikovui.

Advokato teigimu, Migracijos departamento sprendimas suteikti prieglobstį galbūt neturės tiesioginio poveikio J.Chardikovo atžvilgiu Lietuvoje prokurorų atliekamam tyrimui. Tačiau teisininkas pažymėjo, jog lietuvių prokurorų tyrimas šiuo atveju tyrimas "yra tampriai susijęs su Rusijos tyrimu, praktiškai nuo jo ir priklauso".

"Kadangi Lietuva dabar taiko apsaugą, tai Rusijos prokurorai galų gale turės priimti sprendimą, kadangi ten byla yra sustabdyta. (...) Rusijos prokurorai turės spręsti, ką daryti su ta baudžiamąja byla", - dėstė advokatas.

A.Raišutis taip pat pažymėjo, kad prieglobsčio suteikimas reiškia, kad Rusijos prašymas dėl ekstradicijos nebus nagrinėjamas.

Buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas džiaugėsi šiuo sprendimu, sakydamas, kad Lietuva atsižvelgė į Europos standartus dėl žmogaus teisių ir laisvių.

"Turime atiduoti pagarbą Lietuvai, kuri įgyvendino Europos standartus dėl pagarbos žmogaus teisėms ir asmeninėms laisvėms. Jie svarstė ilgą laiką, bet galiausiai nusprendė suteikti man prieglobstį", - naujienų agentūrai "RIA Novosti" ketvirtadienį sakė J.Chardikovas.

Lietuvai suteikus politinį prieglobstį, Vilniuje gyvenantis J.Chardikovas sakė ketinąs į Lietuvą atsivežti visą šeimą - šešis vaikus, du vaikaičius, sergančią motiną.

Lietuvos Migracijos departamento atstovė Nomeda Pikelytė BNS penktadienį sakė negalinti teikti informacijos apie prieglobsčio suteikimą konkretiems asmenims.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame J.Chardikovas įtariamas pinigų plovimu. Viešai skelbta, kad J.Chardikovas iš Vokietijos į SEB banką Lietuvoje pervedė 39 mln. JAV dolerių (per 100 mln. litų). Lietuvoje Rusijos pilietis suimtas 2010 metų rugpjūčio 4-ąją.

Šiuo metu prieglobstį gavusiam Rusijos piliečiui yra taikoma kardomoji priemonė - pasižadėjimas neišvykti. Jis taip pat kartą per mėnesį turi registruotis Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje.

"Lietuvos respublikos piliečiai, užsieniečiai, asmenys be pilietybės traukiami baudžiamojon atsakomybėn pagal Lietuvos republikos įstatymus nepriklausomai nuo jų pilietybės, tikybos ir išsilavinimo", - BNS sakė Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius, paklaustas, kaip prieglobsčio suteikimas paveiks atliekamą tyrimą.

Komentuodamas, ar prieglobsčio suteikimas paveiks bendradarbiavimą su rusų prokurorais, R.Jancevičius atsakė, jog "Rusija yra tokia šalis, kurios niekada negali prognozuoti".

J.Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko pernai, praėjus keliems mėnesiams, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji esą prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

J.Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J.Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti bei paskelbė tarptautinę paiešką.

Sausio 14-ąją Generalinė prokuratūra gavo Rusijos ambasados Lietuvoje diplomatinę notą dėl Rusijos piliečio J.Chardikovo atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo. Notoje teigiama, kad Lietuvos teisėsauga suėmė J.Chardikovą, neturėdama tam teisinio pagrindo, nes jo byla Rusijoje dar nėra išnagrinėta ir joks sprendimas nepriimtas.