Be to, jam penkerius metus atimta teisė užimti vadovaujančias pareigas viešajame ir privačiame sektoriuje.

Kaip kyšis gauti 3 tūkst. eurų nuosprendžiu konfiskuoti.

Buvęs ilgametis diplomatas ir verslo atstovas kaltintas neteisėtai padėjęs gauti vizas dviem Rusijos piliečiams.

R. Šidlauskui Vilniaus miesto apylinkės teismas paskyrė 17,5 tūkst. eurų baudą, tačiau ji tūkstančiu eurų sumažinta, kadangi jis dešimt parų praleido suimtas.

Kartu su R. Šidlausku nuteistas ir Rusijos pilietis, bankininkas Rinatas Nasyrovas. Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda, tačiau dėl 13 dienų suėmimo sumažinta iki 13,7 tūkst. eurų.

Rusijos piliečiui yra skirtas 300 tūkst. eurų užstatas, jis kol kas negrąžinamas. Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Teismo procese Vilniuje pastaruoju metu jis dalyvavo nuotoliniu būdu, būdamas Rusijoje.

Trečias bylos kaltinamasis, verslininkas Albinas Bieliauskas, yra miręs. Teismo nuosprendžiu jis buvo išteisintas, kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Jo sūnui bus grąžintas anksčiau sumokėtas 10 tūkst. eurų užstatas.

„Pasitvirtino kaltinimai R. Šildlausko ir R. Nasyrovo atžvilgiu: vienas prašė kyšio, kitas sutiko duoti ir davė“, – sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas Linas Dūdys.

Prokuratūra kaltinamiesiems siūlė daug didesnes baudas – buvusiam ambasadoriui R. Šidlauskui buvo siūloma skirti 70 tūkst. eurų baudą, R. Nasyrovui – 90 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R. Šidlauskas, būdamas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų asociacijos vadovas, tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš dabar jau mirusio verslininko A. Bieliausko ir R. Nasyrovo 10 tūkst. eurų kyšį už įtaką sprendžiant dėl vizų išdavimo.

R. Nasirovas ir dabar jau miręs A. Bieliauskas kaltinti, kad veikdami kartu siekė, jog R. Šidlauskas, pasinaudodamas pažintimis ir kita įtaka paveiktų valstybės tarnautoją, ambasadorių Rusijoje Remigijų Motuzą, jog R. Nasirovui ir jo sūnui būtų išduotos Šengeno vizos.

Bylos duomenimis, 3 tūkst. eurų R. Nasirovas R. Šidlauskui perdavė Vilniuje esančiame „Kempinski“ viešbutyje.

„Susitarimo su ambasadoriumi (R. Motuzu – BNS) nebuvo, R. Šidlauskas visus pinigus pasiėmė sau“, – sakė prokuroras.

R. Nasirovo advokatas Linas Belevičius yra sakęs, kad R. Nasirovo R. Šidlauskui perduoti 3 tūkst. eurų buvo skirti kaip parama patekus į sunkią padėtį.

R. Šidlauskas teismui yra pasakojęs, kad prašė A. Bieliausko paskolinti 10 tūkst. eurų, jie reikalingi buvo sumokėti už butą paimtam kreditui. Tačiau verslininkas atsisakė padėti.

R. Šidlauską ir kitus įtariamuosius Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė 2019 metų balandį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją