Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pranešė, kad buvusio Užsienio reikalų ministerijos Politikos planavimo departamento ambasadoriaus ypatingiems pavedimams R. Juškos skundas dėl tarnybinės nuobaudos – papeikimo – panaikinimo trečiadienį atmestas kaip nepagrįstas.

R. Juška į VAAT kreipėsi prašydamas panaikinti užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus praėjusių metų kovo 7 dienos įsakymą, kad, nepriimtinai elgdamasis viešojoje erdvėje, interviu žiniasklaidai skleidęs tikrovės neatitinkančias žinias apie Lietuvos institucijas, diplomatas padarė tarnybinį nusižengimą, diskreditavo valstybės tarnybą. Dėl to jam skirta tarnybinė nuobauda – papeikimas.

Pasak R.Juškos, tarnybinio tyrimo komisijos išvada, kuria remtasi skiriant papeikimą, yra neišsami, neobjektyvi. Komisija esą nenustatė, kurie teiginiai buvo jo, o kurie – žurnalistų interpretacijos. Jis tvirtino neskleidęs tikrovės neatitinkančių žinių, nediskreditavęs valstybės tarnybos, o tik išreiškęs savo nuomonę, už kurią neturėtų būti baudžiama. Draudimas išsakyti savo nuomonę, R.Juškos įsitikinimu, yra tiesioginis demokratijos principų, žodžio laisvės, cenzūros draudimo pažeidimas.

VAAT nusprendė, kad tarnybinė nuobauda R.Juškai skirta teisėtai, o užsienio reikalų ministro įsakymas pagrįstas faktinėmis aplinkybėmis bei tiksliu jų teisiniu vertinimu.

Teismas sutiko su R. Juškos argumentu, kad diplomatas turi teisę reikšti nuomonę, duoti žiniasklaidai interviu, tačiau pabrėžė, kad tokio aukšto rango diplomatui tai daryti reikėtų itin atidžiai ir atsakingai. Teismas pritarė URM komisijos išvadoje pateiktiems teiginiams, „kad diplomatui, ypatingai turinčiam nepaprastojo pasiuntinio ir įgalioto ministro diplomatinį rangą, visuomenė taiko padidintus moralės normų laikymosi reikalavimus ir teisėtus lūkesčius, kurių tikimasi iš statutinių pareigūnų tiek jų tarnybos, tiek ir ne tarnybos metu, todėl vieši pasisakymai, nors atlikti ir ne darbo metu, reiškiant nepasitikėjimą aukščiausiomis Lietuvos institucijomis, žemina jų autoritetą, pasitikėjimą jomis“.

Teismas atkreipė dėmesį, kad, vykstant ikiteisminiam tyrimui, aukščiausio rango diplomatui teigti, jog „arba Valstybės saugumo departamentas pats padarė nusikalstamą veiką, arba žino, kas tai padarė, ir dengia, slepia tuos, kurie padarė“, yra netoleruotina.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Ambasadoriaus Vengrijoje pareigų R.Juška neteko 2013 metų rugsėjį kaip praradęs pasitikėjimą. Prezidentė jį ir ambasadorių Azerbaidžane Artūrą Žurauską atšaukė po jų pokalbių paviešinimo internete.

R. Juška ir A. Žurauskas į skandalą pateko, kai svetainėje „YouTube“ buvo paskelbti slapta įrašyti jų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijosi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laidė replikas apie valstybės vadovus.

R.Juška šiuo metu dirba europarlamentaro Petro Auštrevičiaus padėjėju.