„Ji laimėjo konkursą, kurį paskelbė Valstybės tarnybos departamentas. Konkurse dalyvavo du kandidatai. Tai nėra mums pavaldi institucija. Tas konkursas įvyko praeitą mėnesį ir aš ją paskyriau šioms pareigoms“, – BNS trečiadienį sakė dabartinis švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

„Tai yra tokia eksperto pozicija – ne politinė pozicija. Tai yra valstybės tarnybos dalis, kuri yra tarptautiniame lygmenyje. Ji formaliai yra ministerijos darbuotoja“, – teigė ministras.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teigia, kad pagrindinė buvusios ministrės užduotis bus teikti informaciją EBPO Švietimo ir įgūdžių bei Mokslo, technologijų ir inovacijų direktoratams.

Taip pat ji rengs siūlymus Lietuvos pozicijai kitose tarptautinėse ir Europos Sąjungos institucijose svarstomais bei su EBPO susijusiais klausimais.

Pasak A. Monkevičiaus, švietimo ir mokslo atašė yra viena iš keturių pareigybių, kurios įsteigtos vykdant EBPO reikalavimus. Pareigybė įsteigta šių metų balandį Vyriausybės sprendimu.

Be švietimo ir mokslo, taip pat įsteigtos ekonomikos ir inovacijų, socialinės apsaugos ir darbo bei finansų atašė pareigybės.

„Reikėjo įkurti etatą, numatyti sąlygas. Tai buvo derinama nuo šio pavasario ir tada buvo paskelbtas konkursas“, – sakė ministras.

Darbo vieta – Paryžiuje

Kaip BNS teigė J. Petrauskienė, šiuo metu ji tvarko visus reikalingus dokumentus, kad galėtų išvykti dirbti į Paryžių.

„Atstovybė įsikūrusi Paryžiuje, kur įsikūrusi ir pagrindinė EBPO būstinė. Šiuo metu tvarkausi visus reikiamus dokumentus išvykimui“, – sakė buvusi ministrė.

Pasak J. Petrauskienės, jos kadencija truks trejus metus. Ji teigia, kad konkurse sugalvojo dalyvauti dėl sukauptos patirties.

„Daugiau nei 20 metų dirbu švietimo ir mokslo srityje, yra daug metų tekę dirbti ekspertinį darbą, atstovauti Lietuvai tarptautinėse organizacijose. Manau, kad mano kompetencija ir patirtis gali būti naudinga“, – tvirtino J. Petrauskienė.

Ji teigė, kad iki konkurso į atašė pareigas nedirbo.

J. Petrauskienė švietimo ministre premjero Sauliaus Skvernelio kabinete dirbo dvejus metus – nuo 2016 metų gruodžio iki 2018 metų gruodžio.

Ministrė buvo atleista vykstant daugiau kaip mėnesį trukusiam mokytojų profesinės sąjungos streikui. Premjeras Saulius Skvernelis teigė ją ir kitus du ministrus pakeitęs, kad duotų impulsą reformoms.