V. Būdienė pirmąją kadenciją D. Grybauskaitei patarinėjo švietimo klausimais, o pirmus antrosios kadencijos metus, iki pasitraukimo iš Prezidentūros, vadovavo Vidaus politikos grupei.

V. Būdienę stebina valdžios norai kurti dar daugiau institucijų vaikams saugoti. Būtent apie tokios institucijos kūrimą pirmadienį po susitikimo su atsakingais ministrais ir pareigūnais paskelbė D. Grybauskaitė. „Tai pigus politinis PR'as, nes institucijų yra net per daug, tik jos mažos, silpnos ir inertiškos. Nužudyti vaikai – tai pasekmė. Kaip ir masinė emigracija, savižudybės ir girtuoklystė“, – feisbuke paskelbė šiuo metu Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Edukologijos katedroje dėstytojaujanti V. Būdienė, DELFI leidusi pasidalyti savo mintimis.

Pasak V. Būdienės, minėtos problemos yra nesirūpinimo regionais, kaimu, darbo vietomis pasekmė: „Taip, politikai kaimą jau nurašė, tik viešai nepaskelbė“. V. Būdienės pastebėjimu, valstybės ir Europos Sąjungos pinigai eina vien į „regionų“ infrastruktūrą – gražius šaligatvius, suoliukus parke, o lėšų veikloms ar darbo vietoms beveik nieko.

„Tai ciniškos grimasos, nes ir tie suoliukai, ir tos bendruomenių salės – tik girtuokliams ir šarvojimui – kiti išsikelia paskui darbo vietas, mokyklas, paštą, ambulatoriją. Tarzano ar girtuoklio gyvenimas ne visiems patinka“, – rėžia buvusi D. Grybauskaitės patarėja.

Virginija Budienė

V. Būdienės nuomone, problemas kuria kraštutinės laisvosios rinkos garbinimas, pasireiškiantis mažų mokyklų, ligoninių uždarymu, kultūros koncentravimu didmiesčiuose ir jos pavertimas vien verslu, regioninių aukštųjų mokyklų marinimas. „Taip valstybė pati sunaikina provincijos branduolius, palikdama juos likimo valiai“, – konstatuoja VU dėstytoja.

Ji taip pat piktinasi platinamu Viduramžių mentalitetu, pagal kurį nereikia jokio lytinio ugdymo, jokios informacijos apie kontracepciją, nereikia skiepyti vaikų, nereglamentuotas pagalbinis apvaisinimas, priešinamasi kamieninių ląstelių tyrimams, norima drausti abortus. V. Būdienės nuomone, taip nutinka, nes politikai pataikauja masiniam vidutiniam tamsuoliui. Tai, pastebi ji, ypač suaktyvėja prieš rinkimus.

„Iš kur tai, ar tik ne iš Viduramžių? Seniai aišku, kad nedaroma tai, ko reikia – nėra lengvatų verslo kūrimui regionuose, visuotinai prieinamos psichologinės pagalbos, Vaiko raidos centras griūna, pagalbos linijos vargsta, nėra prieinama psichologinė pagalba (laimi medikamentiniai psichiatrai ir farmacija, o dar labiau – netikri pranašai, parapsichologai ir NLP-istai), specializuoti pagalbos centrai veikia nepakankamai ir skursta“, – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos neveiklumu piktinasi V. Būdienė.

Pašnekovės nuomone, tragedija Kėdainių rajone apnuogina ne institucijų trūkumą, o institucinį ir politinį dzin. Mat, sako ji, kol bus įkurta nauja institucija, kol sugalvos, ką jai veikti, kol patvirtins nuostatus ir priims darbuotojus, tragedija pasimirš, o politikai bus ryškiai rūpestingus veidus nusifotografavę.