Posėdyje apklaustas iš VTEK atleistas Mindaugas Siaurys pasakojo savo atleidimo aplinkybes, kurias jau anksčiau buvo surašęs stenogramoje. Pasak jo, 20017 m. kovo 16 d. darbe vykusiame pokalbyje su kolegomis komisijos nariais Virginijumi Kanapinsku ir Sauliumi Katuoka jam buvo pasakyta, kad jo atleidimo reikalauja asmenys iš Seimo.

„Man buvo pasakyta ir aš taip supratau, kad mano atleidimo iš VTEK nori ne patys komisijos nariai tiesiogiai, o tam tikri asmenys (stenogramoje įvardinti), kurie dirba Seime. Tai man perdavė Saulius Katuoka ir Virginijus Kanapinskas patys, aš jų to neprašiau“, - sakė M. Siaurys.

Jis komisijai pasakojo, kad, dar dirbdamas VTEK, Seimui yra pranešęs apie tai, kad kolegos tarnybinius telefonus naudoja loterijos bilietams pirkti, taip pat tai, kad tarnyboje yra piktnaudžiaujama darbo laiko apskaita.

„Kai kurių komisijos narių, šiuo atveju Dalios Paulauskaitės, dažnai Virginijaus Kanapinsko, Sauliaus Katuokos, Gražinos Imbrasienės Romo Valentukevičiaus vadovaujamu laikotarpiu aš nematydavau komisijos patalpose tarp posėdžių. Negaliu teigti, kad jie nevaikšto į darbą, gal jie dirba bibliotekose, kitur, bet akivaizdžiai komisijos patalpose žmonių dažniausiai nebūdavo keturias dienas per savaitę. Reiškia, susirenka vieną dieną į posėdį, pabūna valandą iki posėdžio ir valandą po ir išsiskirsto“, - kalbėjo M. Siaurys.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praeitų etų spalį paskelbė, kad M. Siaurys iš VTEK buvo atleistas neteisėtai, nes VTEK laikinuoju pirmininku tuo metu dirbęs V. Kanapinskas negalėjo eiti šių pareigų, kadangi nebuvo vyriausias pagal amžių komisijos narys. Pasak M. Siaurio, į darbą jis iki šiol negrąžintas, nors atlyginimas skaičiuojamas, pinigai nemokami.

Pernai rudenį portale Delfi.lt pasirodė informacija apie tai, kad Seimo narys Povilas Urbšys galimai darė spaudimą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nariams ir galimai neteisėtai reikalavo atleisti VTEK pareigūnus. Iš žiniasklaidoje pateiktos informacijos matyti, kad VTEK nariai galimai vykdė nurodymus atleisti Prevencijos skyriaus vedėją M. Siaurį.

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie VTEK darbo užkulisius, pernai spalį Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kalbėjo apie galimą apkaltą Seimo nariui P. Urbšiui.

Pats Seimo narys P. Urbšys ne kartą vertino tai kaip keršto akciją ir sąskaitų suvedinėjimą. Parlamentaras tvirtino, kad jokių neteisėtų nurodymų nėra davęs, visada vadovavosi sąžine ir Konstitucija.

Parlamentinis tyrimas apima 2008-2018 metus. Tyrimo komisija, kurioje dirba 12 įvairioms frakcijoms atstovaujančių Seimo narių, dirbs iki 2019 m. gegužės 1 d.