Taip nusprendė valdininkų ir verslininkų bylą nagrinėjanti teisėja Jūratė Damanskienė.

Tiesa, šią nutartį teisėja po kelių minučių buvo priversta atšaukti – netikėtai teismo salėje pasirodė S. Raščiauskas, kuris teisinosi, kad pavėlavo, nes rūpinosi savo sunkiai sergančia motina.

Vos per plauką kalinio duonos išvengęs Trakų politikas sakė, kad iš pat ryto vežė motiną pas gydytojus, tačiau laiku nespėjo grįžti, todėl ir pavėlavo į posėdį. Kaltinamasis, kuriam buvo skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, apgailestavo dėl savo elgesio. „Neapskaičiavau, kad pavėluosiu“, – sakė jis.

S. Raščiauskas taip pat pabrėžė, kad visada laiku atvykdavo į teismo posėdžius – byla teisme nagrinėjama jau trejus metus.

„Jeigu tokie dalykai vyksta, reikia pranešti, kad pilna salė žmonių nesėdėtų ir nelauktų“, – aiškino baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėja. Ji nusprendė atšaukti savo paskelbtą nutartį ir už nepagarbą teismui S. Raščiauskui skyrė 5 MGL (650 litų) dydžio baudą.

Trakų valdininkų bylą nagrinėjantis teismas ketvirtadienio posėdį toliau klausosi kaltinamųjų advokatų baigiamųjų kalbų. Po jų kaltinamiesiems bus suteiktas baigiamasis žodis.

Aukštas pareigas Trakų savivaldybėje ėjusiems valstybės tarnautojams ir verslininkams yra pateikti kaltinimai 11 nusikalstamų epizodų.

Šioje byloje kaltinimai yra pateikti buvusiam Trakų merui Vytautui Petkevičiui, buvusiems savivaldybės administracijos direktoriui Leonardui Karnilai.

Be kyšininkavimo V. Petkevičius ir L.Karnila yra apkaltinti dėl bendrininkavimo prievartaujant turtą – dėl to kaltinimų taip pat yra sulaukęs su Trakų nusikalstamu pasauliu siejamas Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša.

Byloje daugiausia epizodų figūruoja V. Petkevičiaus, S. Raščiausko ir L. Karnilos pavardės.

Dėl visų inkriminuotų nusikaltimų kaltinamuosius siūlęs pripažinti kaltais Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius mano, kad L. Karnila už grotų turėtų praleisti 8 metus. S. Raščiauską prokuroras siūlo įkalinti 6 metams is 9 mėnesiams, o buvusį merą V. Petkevičių kaltu siūlęs pripažinti prokuroras siūlė jam skirti 6 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo.

Visus tris kaltinamuosius prokuroras siūlė suimti teismo salėje.

Prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų aiškinosi verslininkė Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, S. Narkevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė ir Mindaugas Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.