Buvusį Seimo kanclerį R. Petkelienė yra apkaltinusi negrąžinus 2 tūkst. Lt, todėl trečiadienio rytą šiuo metu Socialdemokratų partijoje dirbantis A. Kregždė buvo iškviestas į Seimo pinigų iššvaistymu kaltinamos R. Petkelienės ir jos draugės Olgos Goluskaitės, dirbusios Nacionalinėje sveikatos taryboje, byloje.

„Dabar jis mane bijo susitikti, sakė, įpainiojai į reikalą mane – keista, kad šis reikalas dabar tapo mano vienos problema“, – teisme buvo sakiusi R. Petkelienė.

„Man sunku kalbėti, reikėtų Reginos paklausti, man keista, kad ji taip šneka, bet tai jos reikalas, tai jos sąžinės reikalas“, - po apklausos uždarame teismo posėdyje sakė A. Kregždė.

Dvylika metų su R. Petkeliene Seime dirbęs A. Kregždė teigė, kad nieko nežinojo apie pinigų skolinimus Seimo kasoje, tačiau plačiau apie savo duotus parodymus nenorėjo kalbėti.

R. Petkelienės byloje teismas taip pat apklausė vieną Seimo kanceliarijos darbuotoją ir buvusią kaltinamosios draugę, kuri teigė, jog jos namuose dažnai apsilankydavusi buvusi kasininkė esą kartą prisipažino, jo priklauso kažkokiai sektai bei vienam dvasininkui yra paskolinusi 100 tūkst. litų.

Be to, šiai liudytojai R. Petkelienė buvo paskolinusi pinigų, tačiau ji tikino, kad kasininkei pinigus grąžino.

Buvęs Seimo kanceliarijos darbuotojas teisme patvirtino, kad iš kasininkės buvo pasiskolinęs kelis šimtus litų. „Pinigus grąžinau likus savaitei iki jos problemos, todėl mano sąžinė rami prieš mane, prieš Dievą ir prieš ją“, - sakė buvęs Seimo darbuotojas.

DELFI primena, kad 47 metų R. Petkelienė kaltinama iššvaisčiusi daugiau kaip 370 tūkst. litų, kuriuos apgaule įgijo 59 metų O. Goluskaitė, taip pat pasisavinus beveik 70 tūkst. litų, įrodymų. Šios lėšos priklausė Seimo kanceliarijai.

Beveik pusės milijono litų grynųjų pinigų kasoje buvo pasigesta prieš metus, 2009-ųjų birželį.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančios prokurorės Vilmos Gužaitės, būdama visiškai materialiai atsakinga už jai patikėtas pinigines lėšas bei jų apskaitą ir turėdama įgaliojimus jomis disponuoti, R. Petkelienė nuo 2008-ųjų sausio iki 2009-ųjų liepos neteisėtai perleido O. Goluskaitei kasoje buvusius grynuosius pinigus – 373,5 tūkst. Lt. Šiuos pinigus kasininkė įvairiomis sumomis, nuo 500 iki 20 tūkst. litų, skolindavo O. Goluskaitei.

Ant buhalterinėje apskaitoje nebenaudojamų kasos išlaidų orderių blankų ar paprasčiausių popieriaus lapų R. Petkelienė surašydavo skolos raštelius. Pasak prokurorės, juridinės galios jie neturėjo.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad apie 65,5 tūkst. Lt stygius nepagrįstas netgi tais beverčiais rašteliais. Dėl to įtariama, jog R. Petkelienė šią pinigų sumą pasisavino 2009-ųjų gegužės–liepos mėnesiais. Nustačius, kad kasoje iš viso trūksta per 441 tūkst. litų, pernai liepos 17 dieną Seimo kancleris kreipėsi į policiją.

Bylos duomenimis, pusantrų metų O. Goluskaitė nuolat lankydavosi R. Petkelienės kabinete ir ją graudindavo pasakojimais apie paskolą butui pirkti, apie ją apgavusius verslo partnerius Vokietijoje ar Lenkijoje. Kasininkę ramindavo idėjomis, kaip grąžins nuolat augančią skolą.

Byloje Seimo kanceliarija yra pareiškusi 436 tūkst. Lt civilinį ieškinį. Beje, kai byla jau buvo perduota teismui, R. Petkelienė į Seimo kanceliarijos kasą pervedė 300 Lt.

Šiuo metu atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kurioje įtarimai pareikšti R. Petkelienės vadovėms.