R. Lapinskas LŽP kandidatų į Vilniaus tarybą sąraše įrašytas ne pačioje geriausioje pozicijoje – 28-uoju numeriu. Buvęs „Rubicon Group“ akcininkas taip pat yra savotiškas L. Balsio įpėdinis – R. Lapinskas nuo praėjusių metų vasaros yra viešosios įstaigos „Žaliosios politikos institutas“ prezidentas. Šias pareigas prieš tai ėjo L. Balsys.

Kandidatu į Vilniaus tarybą tapęs R. Lapinskas, kaip ir visi politikai, privalo deklaruoti turtą ir interesus. O sąrašas įspūdingas. L. Balsio bendražygio deklaruotos 2013 metų pajamos – beveik milijonas eurų. Sumokėto pajamų mokesčio grafoje – palyginti kukli 54,92 tūkst. Lt (15,9 tūkst. eurų) suma.

R. Lapinsko privalomo registruoti turto, vertybinių popierių ir piniginių lėšų deklaruota vertė – net 20,51 mln. Lt (5,94 mln. eurų). Ir tai ne viskas. Dar 4,35 mln. Lt (1,26 mln. eurų) L. Balsio bendražygis yra išdalijęs paskolomis fiziniams ir juridiniams asmenims. R. Lapinsko VRK pateiktos deklaracijos duomenimis, fiziniams asmenims R. Lapinsko suteiktų paskolų vertė siekia nuo 50 tūkst. iki pusės milijono litų. Įmonėms „Žaliosios politikos instituto“ vadovas skolina dar didesnėmis sumomis.

R. Lapinskas VRK taip pat deklaravo esąs trylikos įmonių akcininkas. Tai renginių organizavimo įmonė „Seven Entertainment“, bilietų prekybos sistema „Tiketa“, „Cido“ areną Panevėžyje valdanti „Panevėžio arena“, „Siemens“ arenos Vilniuje savininkė, bendrovė „Universali arena“ ir daugelis kitų. Daugumos šių įmonių akcininku L. Balsio bendražygis tapo 2010 m. sausį – kai subyrėjo „Rubicon Group“. Dar dviejų įmonių – Latvijos kompanijos „Biomerkurs“ ir Lietuvoje registruotos „Seven Code“ – akcijos R. Lapinskui priklauso nuo 2012 m. vasario.

Iki praėjusių metų balandžio R. Lapinskas vadovavo asociacijai „Litbioma“, vienijančiai atsinaujinančios energetikos verslus. Tarp jų – ir buvusių partnerių iš „Rubicon Group“ valdomas įmones „Bionovus“ bei „Axis Industries“.

L. Balsys regi R. Lapinską Seime

„Žaliųjų“ pirmininkas L. Balsys DELFI teigė, jog didelių ambicijų Vilniuje R. Lapinskas nepuoselėja – esą dėl to buvęs „Rubicon Group“ akcininkas ir įrašytas palyginti žemu 28-uoju numeriu partijos sąraše.

Linas Balsys
„Galbūt savivalda – ne ta sritis, kur Remigijus labiausiai galėtų pasireikšti, galbūt 2016 m. į Seimą bandys aktyviau eiti“, - kalbėjo L. Balsys.

Pasak jo, R. Lapinsko praeitis su „Rubicon Group“ partijoje aptarta ir jokių klausimų nebeliko. „R. Lapinsko „Rubikono“ istorija mūsų partijos viduje yra plačiai žinoma. Remigijus yra – ir viduje partijos, ir viešai – pareiškęs, kad jis paliko „Rubikono“ grupę dėl nesutarimų, dėl tų visų dalykų, ką mes dabar turime omenyje, kai sakome „Rubikonas“, - teigė L. Balsys.

Anot jo, R. Lapinskas trenkdamas „Rubicon Group“ durimis „dėl padoraus verslo atsisakė nemažai pinigų“.

Verslus ketina perduoti sūnui

Pats R. Lapinskas DELFI teigė dar tik pradedantis mąstyti apie kitąmet vyksiančius Seimo rinkimus. Vis dėlto multimilijonierius neslepia jau svarstantis galimybę atsisakyti savo verslų.

„Patvirtinti dar nieko negalėčiau. 2016 m. dar reikia sulaukti. O Vilniuje – taip, Vilniuje aš politinių ambicijų neturiu. Visų pirma, todėl, kad, matyt, būtų tam tikras interesų konfliktas, kurio aš visiškai nenoriu. (…) Jeigu aš eisiu į politiką, be abejo, verslo pas mane praktiškai neliks. O kam palikti verslą? Paskirti valdytoją tų akcijų. Ačiū Dievui, auga sūnus, verslą pradėjo daryti – nėra problemų dėl šito“, - kalbėjo R. Lapinskas.

Verslininkas patikino iš esmės nepalaikantis ryšių su buvusiais „Rubicon Group“ partneriais – esą šiltų jausmų nebuvo ir vadovaujant „Bionovus“ bei „Axis Industries“ interesus gynusiai „Litbiomai“.

„Jeigu klausiate apie santykius, galiu pasakyti, kad praktiškai jokių. Jau eina šešti metai, ačiū Dievui, kai aš oficialiai nesu „Icor“ nei steigėjas, nei akcininkas. Ir tuo labai džiaugiuosi“, - sakė R. Lapinskas.

Verslininkas noriai paaiškino savo pajamų deklaracijos turinį – esą iš milijono eurų pajamų sumokėta pajamų mokesčio dalis kukli, mat didžioji dalis įplaukų buvo teisėtai neapmokestinta.

„Būtent tas atvejis, kai buvo parduodamas įvairus turtas – finansinis ir nefinansinis, kuriam pelno mokesčio mokėti nepriklausė. Be abejo, jeigu jūs pasikelsite mano 2014 m. deklaraciją, kai jinai bus, pamatysite vėl panašaus lygio pajamas. Bet, be abejo, pamatysite jau šimtais tūkstančių sumokėtą pelno mokestį, kadangi įstatymas pasikeitė“, - atviravo R. Lapinskas.

Paklaustas, kokiam fiziniam asmeniui 2013 m. pabaigoje paskolino pusę milijono litų, milijonierius patikino padėjęs artimiesiems.

„Tai yra giminaitis. Ir ne vienas. Dievas davė, kad giminėje esu, taip sakant, garvėžys. Tai vat – ir traukiu“, - sakė R. Lapinskas.

R. Lapinskas „Rubicon Group“ akcininku buvo iki 2010 m. pradžios. Tada viena įtakingiausių verslo grupių šalyje subyrėjo: iš akcininkų struktūros pasitraukė ne tik R. Lapinskas, bet ir Rimantas Bukauskas bei Arūnas Mačiutis. Koncernas pavadinimą pakeitė į „Icor“, o naujojo darinio akcininkais liko Andrius Janukonis, Linas Samuolis, Gintautas Jaugielavičius bei Darius Leščinskas.