Lietuvos apeliaciniame teisme, nagrinėjant Medininkų žudynių bylą, liudijęs buvęs operatyvininkas suabejojo Lietuvos prokurorų tinkamu darbu tiriant Lietuvą sukrėtusį nusikaltimą.

Teisme buvęs Lietuvos policijos operatyvinis įgaliotinis Vidas Pukenis tikino, kad tikruosius 7 Lietuvos pareigūnų žudikus pavyko atskleisti 1992-aisias Rygoje. Čia, po operatyvių veiksmų, pasitvirtino, kad žudynėse dalyvavo smogikai iš Rygos „Omon“, kurie nurodymus gavo iš tuometinės Sovietų sąjungos vidaus reikalų ministerijos, Rygos ir Vilniaus „Omon“ vadų.

Tačiau esą grįžus į Lietuvą ir perdavus šią operatyvinę informaciją, jau po mėnesio Medininkų byla buvo sustabdyta. Buvęs pareigūnas kitoje byloje buvo suimtas dėl tarnybinių įgaliojimų viršijimo, o Medininkų byloje kaip liudytojas apklaustas tik po daugiau nei 19 metų.

„Kai gavome tą operatyvinę informaciją viskas mums buvo aišku. Neaišku – kas prokuratūrai iki šio laiko buvo neaišku. Po šitos pažymos baudžiamoji byla buvo sustabdyta po mėnesio, o dar po mėnesio aš buvau areštuotas. Dėl tarnybinių įgaliojimų viršijimo“, – teigia V. Pukenis.

Buvęs policijos operatyvinis įgaliotinis sako, kad jei ne prokurorų neveiklumas būtų teisiamas ne tik Konstantinas Michailovas, bet ir kiti Medininkų žudynių dalyviai - Aleksandras Ryžovas, Česlavas Mlynikas ir Andrejus Laktionovo. Baigti Medininkų bylos tyrimą dėl šių omoninkų iki šiol trukdo Rusijos prokurorai, ignoruojantys prašymus išduoti kaltinamuosius.

„Dabar yra nuosprendyje, buvo surašyta prieš 20 metų surašyta. Bereikėjo tik juos atsivežti, mes būtume juos atsivežę, ir, manu, kad jie būtų jau nuteisti, o tuo metu bausmė buvo iki 15 metų laisvės atėmimo arba sušaudymas. Manau, kad jei nebūtume areštavę, jo čia nebūtų – jis jau būtų sušaudytas“, – teigė buvęs operatyvininkas V. Pukenis.

„Nedaryčiau tokių išvadų: remiantis šia išvada galima buvo visus suimti ir nuteisti. Tam kad tyrimą baigti kaltinamajam aktui surašyti, reikėjo žymiai daugiau duomenų, kai jie buvo surinkti tai ir buvo priimtas sprendimas“, – aiškinasi Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda.

Beveik 6 metus Lukiškėse kalinamas vienintelis Lietuvos teisėsaugai pasiekiamas Medininkų bylos dalyvis buvęs Rygos „omonininkas“ Konstantinas Michailovas jau nuteistas iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį yra apskundę ir Michailovo gynėjai, kurie prašo jį išteisinti, ir prokurorai, prašantys Michailovą teisti ne tik dėl nužudymo, bet ir dėl karo nusikaltimų bei nusikaltimų žmogiškumui.