A. Valionis sutiko, jog H. Kissingerio nuomonę galima vadinti prorusiška, bet priminė, jog tai yra 95 metų politikas.

„Daug informacijos yra apie Rusijos galimus papirkinėjimus politikų Amerikoje, tai H. Kissingeris tame sąraše yra vienas iš pirmųjų. Bet dar verta prisiminti ir tai, kad jis dar 2017 metų Davose tą patį kalbėjo – kad Krymas (Ukrainai, aut. p.) nebegrįš, jį reikia atiduoti ir derėtis.

Įvertinant tai, kad Rusijos ideologija ekspansijai visą laiką buvo demoralizacija, papirkinėjimas, bauginimai, blokavimai“, – kalbėjo buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis.

Panašiai mąsto ir kai kurie Europos lyderiai, kurie siūlo baigti karą, išlaikyti Vladimiro Putino veidą.

„Palietėme labai rimtą temą. Tai daroma prieš Ukrainos valia. Ukraina nori kovoti ir ji turi teisę kovoti, apsiginti savo valstybę, teritorijas. Ne tik teisę, bet ir galimybės tai padaryti, bet jei vakarai jai padės. Mes matome, kad lendlizo programa prasideda, 40 milijardų pagalba prasideda, bet realiai viskas ateis po maždaug 2 mėnesių.

Ir rugpjūtis, rugsėjis bus tie lemiamieji mūšių momentai, kada Rusija tikrai žino, jog ji bus išstumta ne tik iš teritorijų, kurias ji užėmė šiemet, bet ir iš tų teritorijų, kurias užėmė 2014 metais“, – įžvalgomis specialiose LNK žiniose dalijosi A. Valionis.

Jis teigė, jog kai karą laimės Ukraina, geopolitinis pasaulio vaizdas iš esmės keisis.

„Europos geopolitinis vaizdas keičiasi. Atsiranda nauja, 40 milijonų gyventojų didelė teritorija, išnyksta visą laiką rusenęs konfliktas su Lenkija. (…) Europiečiai didieji, aš manau, kad to nenori“, – kalbėjo buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis.

Jis teigė, jog po lendlizo įsibėgėjimo Rusijos Ukrainoje laukia katastrofa.

„Ir čia yra desperatiški veiksmai iš vienos pusės – Rusijos. Iš kitos pusės – tie, kurie dabar šoka į startą ne tik H. Kissingeris, bet ir kiti mokslininkai, kalba tai, ką norėtų, kad kalbėtų Rusija. Neturiu įrodymų, kad jie yra visi nupirkti...“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Davose vykstančiose diskusijoje aptariama ir pasaulio ateitis. O daugiausiai problemų dėl pasaulio ateities kyla dėl vertybių, sakė A. Valionis.

„Jeigu įsiklausome į tai, kad turime atiduoti Ukrainą, jog Rusija ją ketvirčiuotų, nes kitu atveju gali kilti branduolinis konfliktas. Ir jis realiai, manau, gali kilti. Pradedant gal nuo pabauginimo taktiniu ginklu. Tai yra klausimas, į kurį aš atsakymo neturiu – kaip turi elgtis moralines vertybes ir tarptautinę teisę ginantis pasaulis“, – sakė jis.

Visą LNK pokalbį su A. Valioniu žiūrėkite čia: