„Rusijos kariuomenės strategija yra absoliučiai aiški – pilna Ukrainos okupacija. (…) Tačiau kartu su tuo, pasipriešinimas yra pakankamai stiprus. Ir lengvas parėjimas nesigavo, ko greičiausiai tikėjosi“, – apie Rusijos kariuomenės veiksmus sakė V. Tutkus.

Jo teigimu, šios Kremliaus geidžiamos okupacijos kaina bus tikrai didelė.

„Nesigaus tą atlikti greitai ir ko gero tai užsitęs laike“, – įžvalgomis LRT radijo eteryje dalijosi buvęs Lietuvos kariuomenės vadas V. Tutkus.

Taikiniu pasirinkta ir Ukrainos sostinė Kijevas. Buvęs kariuomenės vadas V. Tutkus sutiko, jog, matyt, mažai kas tikėjosi, jog bus puolamas ir Kijevas.

„Nes proto ir agresijos ribos iš V. Putino pusės yra peržengtos. Šioje vietoje tikėtasi buvo, kad Rusija kažkaip veiks prieš Ukrainą. (…) Bet tokios pilnos invazijos, matomai, nebuvo tikėtasi didžiąja prasme. Bet Ukrainos kariuomenė yra pasiruošusi“, – tikino pašnekovas.

V. Tutkus tikino, jog greitai okupacijos „greitai rusams padaryti nepavyks“.

Jis pabrėžė, jog Rusijoje jau vyksta protestai, nors „rusų karių karstai iš Ukrainos dar nepradėjo keliauti“.

Sprogimai Kijeve

Rusijai tęsiant invaziją Ukrainoje, ankstų penktadienio rytą Kijevo centre nugriaudėjo du galingi sprogimai, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Rusijos pajėgos per Vladimiro Putino ketvirtadienį pradėtą invaziją, kuri gali perrašyti po Šaltojo karo susiklosčiusią pasaulinę saugumo tvarką, priartėjo prie provakarietiškos kaimynės sostinės.

„Ką tik buvo atnaujintos atakos prieš Kijevą sparnuotosiomis ir balistinėmis raketomis. Išgirdau du galingus sprogimus“, – socialiniame tinkle „Telegram“ parašė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka.

Ukrainos armija savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad Rusija šaudė į Kijevo civilinius rajonus, bet ukrainiečių oro gynybos sistemos atmušė „dvi mirtinas dovanas“.

Kijevo meras Vitalijus Klyčko sakė, kad „raketos nuolaužoms“ pataikius į gyvenamąjį namą trys žmonės buvo sužeisti ir vieno jų būklė yra kritinė.

Meras socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė apgriauto namo, prie kurio dirba ugniagesiai, nuotrauką.

Rusijos prezidentui V. Putinui ankstų ketvirtadienio rytą pradėjus didelio masto oro puolimą ir sausumos invaziją į Ukrainą, rusų raketos ir artilerijos sviediniai krito Ukrainos miestuose, o civiliai ieškojo priebėgos metropoliteno sistemose.

Baimindamiesi rusų atakos Kijeve, tūkstančiai žmonių ketvirtadienį sutemus pasislėpė sostinės metropoliteno stotyse.

Rusijos pajėgos įsiveržė toli į Ukrainos teritoriją, kruvini mūšiai pasiekė Kijevo pakraščius.

Ketvirtadienį sraigtasparniais ir lėktuvais nuo Baltarusijos pusės atskraidinti rusų desantininkai užėmė Hostomelio aerodromą Kijevo šiaurės vakarų pakraštyje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį įspėjo, kad Rusijos „sabotažo grupės“ įžengė į Kijevą, ir paragino piliečius neprarasti budrumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją