Tokios rezoliucijos projektą parašais parėmė 34 politikai, daugiausia – šios grupės nariai.

Savo ruožtu Vilniaus miesto vicemeras Algirdas Paleckis neseniai įsteigė „Lietuvos – Kubos draugų klubą".

Rezoliucijos projekte teigiama, kad Kubą kasmet aplanko apie 1 tūkst. turistų iš Lietuvos ir jų kasmet daugėja, tačiau atsitikus nelaimei ar norint spręsti konsulinius klausimus mūsų valstybės piliečiai negali gauti tinkamos savo šalies atstovų pagalbos.

Lietuva, anot Seimo narių, yra vienintelė Europos Sąjungos (ES) narė, kuri neturi diplomatinių santykių su Kuba. Net tos Bendrijos šalys, kurios nepritaria Kubos vykdomai politikai ir pasisako už santykių su ja „įšaldymą”, esą yra užmezgusios diplomatinius santykius su šia šalimi.

ES pozicija, teigiama projekte, yra palaikyti su Kuba konstruktyvų ir atvirą dialogą, todėl diplomatinių santykių užmezgimas neprieštarautų bendrai bloko politikai ir leistų plėtoti santykius su šia šalimi.

„Delsimas užmegzti diplomatinius santykius su Kubos Respublika menkina mūsų šalies prestižą, nes Lietuva tampa tik ES užsienio politikos stebėtoja bei apsunkina aiškios Lietuvos pozicijos Kubos Respublikos atžvilgiu suformulavimą“, - tvirtina parlamentarai.

Seimo tarpparlamentinių ryšių su Kubos Respublika grupė nurodė esanti už diplomatinių santykių užmezgimą, konstruktyvų dialogą ir bendradarbiavimą su šia valstybe.

„Diplomatinių santykių užmezgimas, o ne santykių tarp valstybių ignoravimas sudarytų galimybes realizuoti sėkmingą Lietuvos užsienio politikos patirtį ir prisidėti stiprinant demokratinius procesus Kubos Respublikoje bei užtikrintų pagalbą mūsų šalies piliečiams šioje šalyje“, - pažymima projekte.

Su Kuba, kurią F. Castro prieš pusę amžiaus pavertė socialistine respublika ir kurios prezidentas teoriškai yra iki šiol, nors realiai šaliai vadovauja jaunesnysis jo brolis Raulis, Lietuva nėra užmezgusi diplomatinių santykių.

„Būtų nelabai tinkamas momentas paskutiniaisiais prezidento Fidelio Castro gyvavimo momentais užmegzti ryšius, diplomatinius santykius su Kuba ir pasiųsti signalą, kad Lietuva solidarizuojasi su nueinančiu nuo istorijos arenos režimu. Tam tikra prasme būtų tokių interpretacijų. Ne visi taip interpretuotų, bet būtų tokių interpretacijų, kad tiesia jai ranką”, - prieš porą mėnesių Seime kalbėjo P. Vaitiekūnas.

A. Paleckis neseniai įsteigė „Lietuvos – Kubos draugų klubą" ir su Lietuvoje viešėjusiu Kubos ambasadoriumi Suomijoje Sergio Gonzalezu aptarė Vilniaus bei Havanos bendradarbiavimo galimybes.

Socdemo teigimu, Lietuva turėtų atsisakyti dvigubų standartų užsienio politikoje, o diplomatiniai santykiai su valstybe neužkerta kelio turėti skirtingą požiūrį į vidaus politiką: „Jei mes sugebame palaikyti santykius su Baltarusija bei Kinija ir jose atstovauti žmogaus teisėms, kodėl laikomės kitokios pozicijos Kubos atžvilgiu?"

Beje, Lietuvos delegacija spalio pabaigoje Jungtinėse Tautose palaikė rezoliuciją, kuria siekiama panaikinti embargą Kubai. JAV paskelbė embargą Kubai 1960-ųjų liepą, praėjus pusantrų metų, kai F. Castro vadovaujami partizanai įžengė į Havaną ir nuvertė Fulgencio Batistos režimą.