Kaip žinoma, šio orkestro meno vadovas profesorius Saulius Sondeckis balandžio pabaigoje pareiškė atsistatydinąs iš pareigų po to, kai 24 orkestro nariai išplatino eilinį kreipimąsi į Vyriausybės, Kultūros ministerijos ir Seimo vadovus, viešai informuodami apie kasdien patiriamą psichologinį spaudimą ir moralinį smurtą.

"Įvykiai Lietuvos kameriniame orkestre sukrėtė Lietuvos kultūros bendruomenę.

Lietuvos kamerinis orkestras - aukščiausios klasės muzikų kolektyvas. Jų dėka orkestras pasiekė nepaprastų meninių rezultatų. Čia groja žmonės, kurie per daugelį metų orkestrui ir jo vadovui atidavė savo talentą, milžinišką darbą ir gyvenimą. Gaila, kad daugelio jų darbas ir nuopelnai iki šiol yra neįvertinti arba nutylėti. Todėl sujaudino jų pagalbos šauksmas, į kurį turėtų įsiklausyti visi, kurie neabejingi mūsų kultūros likimui", - rašoma kreipimesi, kuris adresuotas laikinajam Prezidentui Artūrui Paulauskui, laikinajam Seimo Pirmininkui Česlovui Juršėnui, Ministrui Pirmininkui Algirdui Brazauskui bei kultūros ministrei Romai Žakaitienei.

Kreipimosi autoriai rašo norį atkreipti dėmesį į tai, kad visi naujesni sprendimai dėl šio kolektyvo buvo priimami už orkestro muzikų nugaros, absoliučiai autoritariškai.

"Sprendimą pasitraukti iš Filharmonijos priėmė siaura orkestro vadovų grupė. Kultūros ministerijos Meno Taryba neigiamai įvertino ši norą. Vėliau, reikalaujant tuometiniam Seimo kultūros ir švietimo komiteto pirmininkui Rolandui Pavilioniui, Kultūros ministerija priėmė sprendimą atskirti Lietuvos kamerinį orkestrą nuo Filharmonijos, nors toks žingsnis Lietuvos kultūros interesais yra sunkiai paaiškinamas, jis įvykdytas ignoruojant kolektyvo nuomonę", - pabrėžiama kreipimesi.

Spaudoje paskleistą žinią apie kažkokį tariamai Kultūros ministerijos provokuojamą konfliktą su orkestro vadovu kreipimosi autoriai vadina keista. Jų požiūriu, "konfliktas įsižiebė pačiame orkestre, atskleisdamas įsisenėjusį orkestro muzikantams nepriimtiną kolektyvo vadovo požiūrį į juos".

Kreipimesi pabrėžiama, kad spaudoje pasirodė pranešimai, kuriuose su Lietuvos kamerinio orkestro artistais solidarizuojasi visų geriausių Lietuvos orkestrų muzikantai.

"Kviečiame nešališkai ir objektyviai pažvelgti į šį, nežinia kokių interesų išprovokuotą konfliktą, kad būtų išsaugotas orkestro branduolys, tradicijos, kad būtų apginti labai daug mūsų muzikai nusipelnę žmonės. Kuo greičiau bus priimtas objektyvus ir nešališkas sprendimas, tuo geriau bus visai mūsų kultūrinio gyvenimo atmosferai", - raginama kreipimesi.

Kreipimąsi pasirašė dirigentas Jonas Aleksa, dirigentas Petras Bingelis, muzikologas Edmundas Gedgaudas, pianistai Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, kompozitorius Jurgis Juozapaitis, dirigentas ir muzikologas Donatas Katkus, kompozitorius Bronislovas Vaidutis Kutavičius, rašytojas Jonas Liniauskas, kompozitorius Algirdas Martinaitis, kompozitorius Remigijus Merkelys, kompozitorė Onutė Narbutaitė, muzikologė Ona Narbutienė, operos solistas Vladimiras Prudnikovas, fleitininkas ir meno vadovas Algirdas Vizgirda, saksofonininkas Petras Vyšniauskas bei pianistai Sonata ir Rokas Zubovai.