Šiaulių apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė, kad Vilniuje gyvenantis 99 metų A. Kardanovskis pripažįstamas dėl šešių asmenų šeimos ištrėmimo į Irkutską – už okupuotos Lietuvos gyventojų trėmimą nuteistajam skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau nuteistasis už grotų nesės – teismo atstovas Vytautas Jončas DELFI sakė, kad A. Kardanovskis dėl labai silpnos sveikatos atleistas nuo bausmės. Anot jo, nuteistasis serga įvairiomis lėtinėmis progresuojančiomis ir nepagydomomis ligomis, be to, jau yra garbaus amžiaus.

Šioje byloje svarbiausia buvo įvykdyti teisingumą ir parodyti, kad už nusikaltimus, įvykdytus sovietų okupacijos metais, neįmanoma išvengti bausmės. Juoba kad vienintelė iki šiol gyva po tremties likusi nukentėjusioji Julijona Gasiūnaitė sovietų įsakymus vykdžiusiam A. Kardanovskiui atleido už jai ir jos šeimai padarytą skriaudą.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad A. Kardanovskis dar 1949 m. kovo 5 d. pasirašė išvadą, pagal kurią Lygumų valsčiaus Vaigalių kaime gyvenusi Gasiūnų šeima buvo priskirta vadinamiesiems „buožėms“ ir kovo 25 d. ištremta į Irkutsko kraštą.

Teisme A. Kardanovskis nepripažino ne tik jam pateiktų kaltinimų dėl šešių asmenų trėmimo, bet ir fakto, kad Lietuva buvo okupuota. Tardytoju dirbęs vyras aiškino, kad ištremta Gasiūnų šeima priklausė vadinamiesiems „buožėms“, kurie rėmė „miškinius“, jis taip pat tikino nemanęs, kad bus remiamasi jo pasirašytomis išvadomis apie šeimos tinkamumą trėmimui.

Tačiau tokie represinės valstybės tardytojo argumentai teismo neįtikino. „Teismas mano, kad nuteistasis detaliai žinojo ir suprato savo atliekamų užduočių prasmę ir tikslus, nes būdamas represinės valstybės karininku besąlygiškai vykdė represinių struktūrų darbuotojų nurodymus ir taip bendrininkavo“, – sakė teismo atstovas V. Jončas.

Vilniuje gyvenantis A. Kardanovskis nuosprendžio neatvyko išklausyti, jis teismo verdiktą dar galės skųsti apeliacine tvarka.

Tai jau antrasis apkaltinamasis nuosprendis A. Kardanovskiui – birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas jam paliko galioti anksčiau Kauno apygardos teismo paskelbtą verdiktą, kuriuo jis buvo nuteistas 7 metų laisvės atėmimo bausme, tačiau dėl ligos nuo jos buvo atleistas.

Tada teismas konstatavo, kad A. Kardanovskis pasirašė net 15 išvadų dėl šeimų pasiuntimo į specialųjį trėmimą, dėl ko šeimos buvo ištremtos iš Lietuvos.

Nusikaltimai buvo išaiškinti Lietuvos genocido ir rezidencijos tyrimo centro pagalba – jie rado ir prokurorams pateikė archyvinius dokumentus. Teismas konstatavo, kad A. Kardanovskio pasirašytos išvados buvo būtinos prieš priimant sprendimą dėl šeimos trėmimo iš Lietuvos.