Verslininkas patikslino, kad neturi mintyje planų kurti lietuviškos vakcinos.

„Nepasakykite, kad savo sukūrėme, turėtume kooperuotis su tuo, kuris turi sukūręs ir kuriam trūksta gamybinių pajėgumų daryti daugiau. Aš tikrai nekursiu, reikia būti baisiai turtingam, kad sukurtum. Ar žinote, kiek „Pfizer'iui“ davė valstybė, kad sukurtų vakciną? <…>. Vieną milijardą“, – kalbėjo V. Bumelis.

Verslininkas dėkojo ministerijai, kad parodė dėmesį.

„Kartais man susidaro įspūdis, kad mes, lietuviai, patys nelabai žinome, ką turime ir ką esame išvystę. Tokie susitikimai ir jūsų dėmesys padeda suprasti, kad turime puikią aukštųjų technologijų pramonę ir gerai išvystytas biotechnologines kompanijas. Esame pasiruošę vystyti įvairius biotechnologinius procesus, o kovidinių vakcinų gamyba yra biotechnologinis procesas“, – sakė V. Bumelis.

Jis pabrėžė, kad vien sužinoti tokių dalykų neužtenka.

„Turime aiškiai pasakyti visai Europai, kad turime galimybių, galime plėstis ir judėti į priekį“, – kalbėjo V. Bumelis.

Galėtų pradėti jau po metų

Verslininko idėja – plėsti aktyvios medžiagos gamybos liniją. Jo manymu, būtų galima kooperuotis su latviais: jie turi pajėgumų, kurių lietuviams trūksta.

„Turime aktyvios medžiagos gamybos liniją. Neturime pajėgumų buteliukams gaminti. Jų reikia daryti milijonus, pilstyti aktyvią medžiagą į buteliukus – mes to neturime.

Mūsų broliai latviai visada buvo labai aktyvūs ir turėjo fabrikų, kur pilstoma į buteliukus. Mano nuomone, jie žada išvystyti dar didesnius buteliukų gamybos pajėgumus. Jeigu mes kooperuotumėmės – darome aktyvią medžiagą, turime tam pajėgumų, duodame mūsų Baltijos broliams, kad jie darytų buteliukus, – tai tikrai būdų didžiulis indėlis į europinį reikalą kovojant su kovidu globaliu mastu“, – sakė V. Bumelis.

Pasak verslininko, jeigu šiandien būtų pasirašyti susitarimai su kompanijomis, tai po metų jie jau galėtų pradėti. Kartu jis pabrėžė, kad šioje srityje yra erdvės veikti ir kitiems verslo subjektams.

„Thermo Fisher“ – šaunuoliai, lenkiame galvą; ar bus daugiau norinčių, prašome, <…> kad visi kovotume prieš tą baisybę“, – kalbėjo V. Bumelis.

Armonaitė: norime sprendimų priėmėjams Europoje parodyti mūsų pajėgumus

Įmonėje apsilankiusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė dėkojo jos vadovui, kad parodė „neįtikėtinus dalykus, kuriuos čia, Lietuvoje ir Vilniuje, daro“.

„Susipažinome su galimybe gaminti vaistus ir vakcinas, kurios padėtų sukurti gydymą nuo koronaviruso. Akivaizdu, kad Lietuvoje turime ne tik sėkmės istoriją su tarptautinėmis kompanijomis, bet ir galime sukurti sėkmės istorijų su lietuviškomis kompanijomis, Europoje sėkmingai vystyti tiek vaistus, tiek vakcinų komponentus ir vakcinas, kurios padėtų įveikti koronavirusą“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ministrė sakė, jog dabar jos tikslas yra sprendimų priėmėjams Europoje parodyti mūsų pajėgumus, kad čia, Lietuvoje, irgi galima vystyti šias itin pažangias technologijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)