„Turime apsibrėžti tam tikros strateginės autonomijos gynybos pramonėje siekį kaip savitikslį dalyką, kuris reiškia, kad Lietuva turi būti pajėgi būti kuo savarankiškesnė viso gyvavimo ciklo metu: ar tai būtų įranga, ar tai ginkluotė. Tai reiškia, tiek kuriant, tiek gaminant produkciją, tiek ją palaikant, remontuojant, ją atnaujinant, pakeliant jos lygį“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė K. Budrys.

Todėl prezidento patarėjas akcentuoja, kad turi atsirasti galimybės visus šiuos procesus atlikti Lietuvoje.

„Nes, kaip žinia, ta įranga tarnauja ne vieną dešimtį metų. Ir čia Lietuvoje turi būti kuo daugiau su tuo susijusių procesų, kurie prisidėtų prie mūsų gamintojų ir technologinės pažangos, ir taip pat formuotų jiems tam tikrą bazę plėstis į pasaulį“, – akcentavo jis.

K. Budrys atkreipė dėmesį, kad iššūkių kelia tai, kad Europos gynybos pramonė yra labai priklausoma nuo sudėtingų tiekimo grandinių.

„Europos gynybos pramonė yra labai priklausoma nuo sudėtingų tiekimo grandinių, kurios yra susietos su įvairiomis šalimis, kurių partnerystės yra politiškai paremtos, taip pat tai, kad gynybos pramonės pajėgumai yra menki, taip pat kad Lietuvoje turime ne vieną gamintoją, kuris šiuo metu prisideda savo produkcija prie kovos veiksmų Ukrainoje“.

Todėl, pasak jo, gynybos pramonei, kaip atskirai Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos sričiai, reikia skirti kuo daugiau dėmesio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją