Giliai bunkeryje, ar ne jame, kad ir kur dabar sėdi Rusijos prezidentas V. Putinas, bet jis gyvena informacijos vakuume. Tuo įsitikinusios britų ir JAV žvalgybos.

„Turime informacijos, kad V. Putinas buvo suklaidintas savo kariškių. O tai baigėsi įtampa tarp V. Putino ir jo karinės vadovybės. Manome, kad apie tai, kaip blogai einasi rusų kariuomenei ir kaip šalies ekonomiką žaloja sankcijos, V. Putiną jo patarėjai formuoja klaidingai. Nes pernelyg bijo jam pasakyti tiesą“, – teigė Baltųjų rūmų komunikacijos vadovė Kate Bedingfield.

Pasak vakarų, aiškėja, kad V. Putino karas iš tiesų buvo jo strateginė klaida. O juk jis tikėjo žaibiška pergale.

Rusijos vadovas V. Putinas ne tik neįvertino nepalaužiamų ukrainiečių ryžto ginti tėvynę, bet ir vakarų sankcijų smūgio Rusijai.

Šis karas atvėrė ir Rusijos kariuomenės žaizdas – kariai net neturi pakankamai ginklų. Ir net pasitaiko, kad numuša savus lėktuvus.

„Mes matėme rusų karių, kuriems trūksta ginklų ir kovinės dvasios, atsisakančių vykdyti karinius įsakymus, kenkiančių savo pačių įrangai ir netyčia numušančius savo lėktuvus. Ir nors manome, kad V. Putino patarėjai bijo jam pasakyti tiesą, režimui jau turi būti akivaizdu, kas dedasi. Ir šių klaidingų sprendimų mastas“, – teigė britų komunikacijos žvalgybos agentūros vadovas Jeremy Fleming.

Rusija bando pritraukti net samdinių, kad bent taip išjudintų įklimpusią kariuomenę Ukrainoje. Į mūšio laukus siunčia „Wagner“ smogikus, tarnavusius po Krymo aneksijos ir kare Sirijoje.

„Jei V. Putinas yra neteisingai informuotas ar neinformuotas apie tai, kas vyksta Ukrainoje, bet tai yra jo kariuomenė, tai jo karas. Ir jis pasirinko tai, kad gali iki galo nesuprasti, kaip jo pajėgoms nesiseka Ukrainoje, ko gero, net siekiant susitarimo“, – kalbėjo Pentagono atstovas spaudai John Kirby.

Rusijos pareiškimai, kad ji radikaliai mažins atakas aplink sostinę Kyjivą ir šiaurėje – Černihivą, galbūt rodo, kad rusai galop priversti keisti planus.

Bet brutalumas tik stiprės.

„Matome kaip V. Putinas bando įgyvendinti savo planą, tačiau jis žlunga. O jo planas B – barbariškesnis – puolant civilius ir miestus. Akivaizdu, kad jis žaidžia pagal skirtingas moralės ir teisės taisykles“, – kalbėjo britų komunikacijos žvalgybos agentūros vadovas.

Pasak britų žvalgybininkų, nemenką vaidmenį atlieka ir Kinija. Šios komunistinės šalies prezidentas Xi Jinpingas atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją. Ir kaip rimta pasaulio žaidėja, Kinija Rusijai užtikrino stiprų diplomatinį ir ekonominį užnugarį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: