Planuojama, kad pėstininkų kovos mašinas Lietuvai gamins Vokietijos konsorciumas „Artec“ ir Izraelio kompanija „Rafael“.

„Artec“ atstovai šią savaitę susitinka su šešių Lietuvos kompanijų, susijusių su metalo apdirbimu, atstovais, žurnalistams Ūkio ministerijoje sakė konsorciumo atstovas Stephanas Hanke (Stefanas Hankė).

„Mes turime žinoti tų kompanijų potencialą, galimybes, darbuotojų skaičių“, - teigė jis.

Pasak S.Hanke, „Artec“ atstovai susitinka su įmonių „Kalvis“, „Plieno fortas“, „Stevila“, „AQ Wiring Systems“, „MFilter“ bei „Nametas“ atstovais.

„Rafael“ marketingui vadovaujantis Yizharas Saharas teigė negalintis pasakyti, su kokiais Lietuvos subrangovais įmonė pasirašys sutartis. Ši Izraelio kompanija gamins Lietuvai skirto šarvuočio bokštelį ir prieštankinę sistemą.

Y.Saharo teigimu, pilni techniniai šarvuočio reikalavimai bus aiškūs kovo ir balandžio sandūroje. Pasak jo, tada ir paaiškės, kokias kompanijas „Rafael“ pasirinks kaip subrangoves Lietuvoje.

„Mes iš tikrųjų manome, kad tam, jog projektas tarp dviejų valstybių būtų sėkmingai įgyvendintas, mums reikia bendradarbiauti su Lietuvos įmonėmis“, - sakė Y.Saharas.

Abiejų kompanijų atstovai kol kas negalėjo pasakyti, kiek tiksliai prie šarvuočių gamybos ir priežiūros ar kitų projektų vykdymo galės prisidėti Lietuvos įmonės.

Iš viso Lietuva planuoja įsigyti 88 „Boxer“ šarvuočius, kuriais būtų aprūpinti du kariuomenės Sausumos pajėgų batalionai. Iš jų 84 būtų pėstininkų kovos mašinos, likę keturi – vadovavimo šarvuočiai. Pėstininkų kovos mašinos bus apginkluotos 30 mm bokšteliu MK2 ir vidutinio nuotolio prieštankine ginkluotės sistema „Spike“.

Galimo sandorio vertė kol kas neatskleidžiama, tačiau krašto apsaugos ministras yra sakęs, kad ji turėtų siekti „ženkliai“ mažiau nei viešai įvardyti 500 mln. eurų. Sutartį dėl įsigijimo planuojama pasirašyti iki šių metų liepos. Taip pirmieji „Boxer“ Lietuvą pasiektų 2017 metais.

Šiuo metu Sausumos pajėgose naudojami šarvuotieji transporteriai „M113“.