„Dėl kelionės apmokėjimų yra sprendžiama, bet Užsienio reikalų ministerija buvo išleidusi rekomendaciją jau prieš kelias savaites nevykti mūsų piliečiams į užsienį, – priminė G. Surplys. – Vertiname įvairias galimybes, tačiau tik kritiniu atveju žmonės galėtų galvoti, kad už kelionę sumokės valstybė ar už kažkokį viešbutį Lenkijos-Vokietijos pasienyje.“

Kokia tikimybė, kad bus padėta grįžti tiems, kurie įstrigę egzotiniuose kraštuose? „Jie tikrai turi tikėtis valstybės pagalbos, – teigė G. Surplys. – Bet supraskime, kad pirmiausia bus grąžinami tie, kurie daugiausia susikaupę (daugiausia vienoje vietoje – Delfi).“

Jis įvardijo, kad daugiausia lietuvių dabar Lenkijos-Vokietijos pasienyje ir Ispanijoje. Padėjus šiose šalyse įstrigusiems tautiečiams, bus sprendžiami kiti atvejai.

Giedrius Surplys

„Priimkime tai kaip piligrimystę. Dabar kantrybė yra labai didelė žmonių vertybė“, – tvirtino G. Surplys.

Didžioji dalis grįžta iš atostogų

O kokiu tikslu lietuviai, dabar negalintys grįžti, buvo išvykę svetur? „Didžioji dalis, žinoma, grįžta iš atostogų ir kelionių, – kalbėjo G. Surplys ir svarstė, kad kai kurie iš Lietuvos išvyko gal ir prieš ministerijos rekomendacijas niekur nebevažiuoti. – Yra nemažai tokių, kurie grįžta iš studijų, iš darbo, kurį dirba. Šito daryti nėra būtina. Tie žmonės gali ramiai likti savo dabartinėje gyvenamoje šalyje ir izoliuotis taip, kaip darytų čia.“

Prie Vokietijos-Lenkijos įstrigę lietuviai jau turėtų būti gabenami į Lietuvą ir keltu ir traukiniu. Kaip buvo skelbiama anksčiau, į keltą tilps 250 automobilių, nors skaičiuojama, kad pasienyje jų įstrigę daugiau – apie 400.

„Į keltą lenkai nori talpinti ir latvius, ir estus kartu, tai situacija stebima. Mūsų ambasados Vokietijoje pareigūnai dirba vietoje. Taip pat ir Užsienio bei Susisiekimo ministerijos derina detales, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo G. Surplys. – Šiandien ir užsienio reikalų ministras su pasienio vadu rengiasi būti įvykio vietoje sprendžiant sienos kirtimo situaciją. Darome ką galime, kad visi sutilptų.“

G. Surplys pridūrė, kad ragina piliečius ir pačius ieškoti galimybių grįžti. „Mano žiniomis, keltas iš Kylio dar nėra užpildytas ir juo būtų galima parplaukti savo mašinomis“, – kalbėjo G. Surplys ir pridūrė, kad reiktų apsvarstyti galimybę ir likti kitoje šalyje bei grįžti į Lietuvą vėliau.

Jo teigimu, dabar visi turi suprasti, kad kelionė į Lietuvą bus tokia kaip įprastai. „Reikia apsišarvuoti kantrybe“, – teigė premjero patarėjas.

Ruošiami du lėktuvai

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, visame pasaulyje yra įstrigę apie 2 tūkstančius žmonių.

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys sakė, kad du lėktuvai dar šiandien turėtų skristi į Ispaniją ir pargabenti lietuvius atgal į šalį.

„Ruošiami du lėktuvai Ispanijoje esantiems lietuviams, „Avia Solution group“ padeda. (…) Prašome mūsų piliečių kantrybės, deja ši kelione nebus pati maloniausia prisiminti“, – sakė G. Surplys.

„Tikrai dirbame, kad mūsų piliečiai gautų operatyvią informaciją. Bet ta informacija gali kisti labai greitai, todėl raginu visus piliečius kontaktuoti su tos šalies ambasada“, – kalbėjo Visuomenės informavimo grupės vadovas.