Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė Delfi teigė, jog per praėjusią parą vien Vilniuje buvo nustatyta per 3 tūkstančius koronaviruso atvejų.

„Lietuvoje paskutinės paros naujų atvejų skaičius – 8662, o sostinėje šis skaičius kiek didesnis nei 3300, todėl pandeminė situacija įtempta visoje šalyje. Vilniuje šiuo metu situacija su COVID-19 lovomis yra stabili, tačiau pastebima, kad šią savaitę hospitalizacijų skaičius didėja, šiandien Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) iš 180 lovų užimta 140 lovos. Iš 6 RITS lovų užimtos visos 6“, – teigė Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja V. Turauskytė.

Savivaldybė anksčiau buvo pristačiusi pandemijos valdymo planą ir situaciją tada suskirstė į tris lygmenis. Anot Vilniaus miesto savivaldybės atstovės, pasiektas antrasis kritiškumo lygis.

„Šiuo metu dauguma įmonių ir įstaigų, įskaitant ir asmens sveikatos priežiūros įstaigas, dirba pagal geltoną (antrą) kritiškumo lygį. Tai reiškia, kad užsikrėtus kolegai, izoliuojasi tik užsikrėtęs asmuo, o su juo kontaktavę asmenys testuojasi ir eina į darbą“, – teigė savivaldybės atstovė.

I kritiškumo lygis – nustačius susirgimo atvejį izoliacija privaloma tik artimiems kontaktams;

II kritiškumo lygis – nustačius susirgimo atvejį izoliacija privaloma tik asmeniui, kuriam nustatytas susirgimas;

III kritiškumo lygis – nustačius susirgimo atvejį lengva ligos forma sergantiems asmenims izoliacija netaikoma, taikomos asmeninės apsaugos priemonės.

Visi veiksmai, kaip buvo skelbiama, atliekami vadovaujantis teisės aktais patvirtintais reikalavimais:

•Respiratorių ir KN95 naudojimas vietoj medicininių kaukių.
•Srautų/pamainų valdymas.
•Kontaktų testavimas atsiradus atvejams įmonėje.
•Rekomenduojamas 1-3 kartų per savaitę savikontrolės testavimas priklausomai nuo funkcijų atlikimo ir kritiškumo.
• Darbas nuotoliu būdu (darbuotojų, kurių darbo funkcijų pobūdis tai leidžia).
• Avarinių ir dispečerinių tarnybų pamainos keičiasi tarpusavyje nekontaktuodamos, pamainos informaciją pateikdamos budėjimo žurnaluose ar kitose laikmenose.
• Darbas organizavimas pamainomis papildomai atskiriant sergančius darbuotojus, kontaktą su sergančiais turėjusius darbuotojus ir likusius darbuotojus.
• Darbuotojų transportavimo į darbo vietas organizavimas, tokiu būdu sumažinant papildomų kontaktų su kitais darbuotojais ar miestiečiais tikimybę,
• Medicinos studentų, karo medikų, savanorių pasitelkimas ir pan.

Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos V. Turauskytės teigimu, kol kas nei viena įstaiga netaiko trečio kritiškumo lygio.

„Verta pažymėti, kad kiekviena įmonė ar įstaiga gali pati pasirinkti kokį kritiškumo lygį jiems taikyti pagal esančią realią situaciją. Mūsų žiniomis kol kas nei viena įstaiga netaiko trečio kritiškumo lygio“, – teigė ji.

Taip pat, Vilniuje, kaip ir kituose miestuose yra sergančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, taip pat medikų, kurie turi nedarbingumą dėl vaikų sergamumo.

Peržengta dar viena riba

Epidemiologinė situacija Lietuvoje peržengė dar vieną ribą – 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka daugiau nei 4 tūkstančiai atvejų. Toks rodiklis nebuvo pasiektas nuo pat pandemijos pradžios.

100 tūkst. gyventojų per 14 dienų visoje Lietuvoje tenka 4043,5 atvejo, teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per paskutines 7 dienas siekia 41,4 procento.

Šalies reanimacijose guli 79 asmenys, 65 iš jų – be vakcinų suteiktos apsaugos. Visa Lietuva ir visos savivaldybės patenka į prasčiausią epidemiologinę zoną.

Šalyje taip pat nėra nei vienos savivaldybės, kurioje pandemija slūgsta, visose tik veržiasi.

Delfi primena, jog per paskutinę parą buvo nustatyti 8662 nauji atvejai. Paskutinių 7 dienų atvejų vidurkis siekia 9972 atvejus.

Ir toliau prasčiausia epidemiologinė situacija fiksuojama Vilniaus miesto savivaldybėje. Čia 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 5925,2 atvejo.

Nuo savivaldybės, kurioje epidemiologinė padėtis yra blogiausia, nedaug atsilieka ir Šiaulių miesto savivaldybė. Čia 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 5563,2 atvejo.

Kauno mieste šis rodiklis siekia 5477,8 atvejo, Alytaus miesto savivaldybėje – 5202,7 atvejo.

Ir toliau geriausia epidemiologinė padėtis fiksuojama Neringos savivaldybėje. Čia 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 1043,7 atvejo.


Naujausi duomenys

Praėjusią parą, pirmadienį, Lietuvoje patvirtinti 8662 nauji koronaviruso atvejai, mirė 12 žmonių, antradienį pranešė Statistikos departamentas. Bet kuria skiepo doze paskiepyti 3402 asmenys.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 688 685 žmonės (iš jų laboratoriškai patvirtintų: 681 901).

Nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 viruso sukeltos ligos mirė 7898 žmonės. Praėjusią parą mirė po vieną 50–59 ir 90–99 metų, po tris 60–69 ir 70–79 metų ir keturi 80–89 metų amžiaus grupėms priklausantys asmenys. 7 iš jų buvo nepaskiepyti arba paskiepyti iš dalies.

Iš viso iki šiol pasveiko 592 587 asmenys, šiuo metu serga – 77 516.

Per praėjusią parą pirma skiepo doze paskiepyti 336 žmonės, antra – 1023, trečia – 2043. Iš viso visiškai vakcinuoti 975 743 žmonės.

Susirgo ir į ligonines praėjusią parą dėl COVID-19 ligos naujai paguldyti 139 žmonės. 102 nauji pacientai pradėti gydyti taikant deguonies terapiją, 3 – taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją.

Iš viso užimtos 1275 COVID-19 gydymui skirtos lovos. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose gydomi 79 žmonės (kritinė riba – 240).

Praėjusią parą šalyje atlikti 21 922 molekuliniai (PGR) tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, o iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 5 605 300. Taip pat per parą atlikti 6009 antigeno ir 1823 antikūnų tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)