K. Tubis per pirmąjį mero rinkimų turą sulaukė 29,39 proc. balsų ir antrajame ture turėtų varžytis socialdemokratų kandidatu Dainiumi Žiogeliu, kuris gavo 19,45 proc. rinkėjų paramą.

Rinkiminėje K. Tubio anketoje, kurią skelbia VRK, nėra pažymėta, kad jis būtų pripažintas kaltu dėl kokios nors nusikalstamos veikos padarymo.

Pirmadienį spaudos konferencijoje dalyvavusi VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė teigė, kad klausimas dėl to, kas dalyvaus antrame mero rinkimų ture Anykščių rajone, bus sprendžiamas antradienį VRK posėdyje.

Jolanta Petkevičienė

„Visa informacija buvo paskelbta viešoje erdvėje, ji yra vieša paslaptis. Tiesiog kantrybės, sulaukite rytdienos <...>, vienoks ar kitoks sprendimas ir aiškumas turėtų būti“, – ragino pirmininkė.

Delfi kalbinta VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė taip pat nenorėjo plačiai komentuoti situacijos, bet patvirtino, jog VRK yra gavusi išaiškinimą dėl K. Tubio teistumo.

„Taip, ir tada tiesiog padiskutuos VRK nariai ir turės priimti kažkokį sprendimą. Iš anksto kažko nenorėčiau sakyti“, – teigė atstovė.

VRK posėdyje, pasak jos, galbūt dalyvaus ir pats kandidatas.

Tubis: VRK politikavo

Tiesa, Delfi kalbintas K. Tubis sakė negavęs nei kvietimo atvykti į posėdį, nei kokios nors platesnės informacijos.

Jis neigė kaltinimus ir tikino, kad teismo sprendimą apskundė.

„Aš buvau registruotas kandidatu į merus, vasario 2 dieną po valandos – pripažįstamas dalinai kaltu dėl vieno dalyko, metus laiko buvau išteisintas ir pirmos instancijos teismas nagrinėjo bylą dvejus metus 9 mėnesius. Tai labai keistas dalykas, kad byla tęsėsi lygiai ketverius metus, tai yra prieš rinkimus mane sulaiko ir aš būnu išteisintas iki tol, kol prasideda rinkimai – pripažįstamas kandidatu ir vėl užrašo, kad aš truputį kaltas ir man baudą paskiria.

Aš padavęs kasacinį skundą į Aukščiausią Teismą, priimtas nagrinėti tas skundas. Tikrai nesu nieko blogo padaręs, nepiktnaudžiavau, nesinaudojau tarnyba, niekad to nedariau ir nedarysiu“, – tikino K. Tubis.

VRK dar prieš rinkimus penktadienį viešai paskelbė, kad spręs dėl K. Tubio šalinimo iš rinkimų. Tokį pareiškimą kandidatas teigė vertinantis kaip politikavimą.

Kęstutis Tubis

„VRK politikavo. Penktadienį darbo pabaigoje, prieš pat rinkimus paskleidė žinią, kad man galimai bus panaikinta galimybė dalyvauti ir mano balsai bus panaikinti. Tai čia yra poveikis rinkėjams, aš būčiau laimėjęs pirmame ture. Aš manau, kad tai neleistina, tai yra rinkėjų apsisprendimo pažeidimas ir mano, kaip žmogaus teisių, pažeidimas“, – vertino K. Tubis.

Įmanoma, kad ateityje VRK spręs ir dėl kitos kandidatės – partijos „Laisvė ir teisingumas“ iškeltos – Dalios Štraupaitės galimybių dalyvauti antrame mero rinkimų ture Visagino savivaldybėje. Ji nuteista dėl prekybos poveikiu.

Tačiau I. Ramanavičienė teigė, kad dėl šios kandidatės, jos žiniomis, kol kas jokių sprendimų VRK priimti nežada.

„Gali būti ir kitą dieną, nebūtinai rytoj“, – sakė ji.

Pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu

Rinkimų kodeksas numato, kandidato registraciją panaikinus po rinkimų dienos, „už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai ir (arba) daugiamandatėje rinkimų apygardoje jo gauti rinkimų reitingo balsai pripažįstami negaliojančiais.“

Vasario 2 dieną Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu. Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui. Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

Dalia Štraupaitė

Lietuvos apeliacinis teismas vasario 23 dieną D. Štraupaitę pripažino žemesnės instancijos pagrįstai nuteista dėl dviejų piktnaudžiavimo tarnyba ir dviejų dokumentų klastojimo veikų, bet išteisino ją viename epizode dėl prekybos poveikiu.

Politikei buvo panaikinta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, tačiau padidinta galutinė piniginė bauda – vietoje daugiau nei 15 tūkst. eurų nauju nuosprendžiu D. Štraupaitei paskirta 18,8 tūkst. eurų bauda.

Kaip ir buvo nusprendęs Panevėžio apygardos teismas, D. Štraupaitei trejiems metams lieka atimta teisė būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas, bet ji galės būti renkama į savivaldybių institucijas. Apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja paskelbimo dieną, tačiau per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Neseniai VRK panaikino D. Štraupaitės mandatą Visagino savivaldybės taryboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)