Šiame susitikime, kurio pagrindinė tema buvo 2019 metais vyksiantys prezidento rinkimai, dalyvavo ir socialdemokratė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė bei šios partijos narys Europos Sąjungos komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Povilas Andriukaitis.

Kaip skelbiama LSDP naujienlaiškyje „Skyrių pirmininkų pasitarimas dėl prezidento rinkimų“, kurį gavo DELFI, susitikime V. Blinkevičiūtė atsiprašė partijos bičiulių, „jei ką nors nuvylė savo sprendimu“ nedalyvauti kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Naujienlaiškyje rašoma, kad V. Blinkevičiūtė susirinkusiesiems dėstė, jog 2016 metų rudenį vykę Seimo rinkimai jų partijos buvo pralaimėti, „daugeliu atvejų užmiršus, jog esame socialdemokratai“. Todėl ji siūlė, kad prezidento rinkimams reikia turėti kandidatą, kuris galėtų akcentuoti atsakomybes už vaikų skurdą, didžiulę pajamų nelygybę ir socialinę atskirtį.

Mato save dabartinėje pozicijoje

V. Blinkevičiūtė DELFI patvirtino apsisprendusi prezidento rinkimuose nedalyvauti.

„Tiesiog galvoju, kad gal kitas kandidatas galėtų dalyvauti ir pasiekti gerų rezultatų. Nuoširdžiai to linkiu. Pati manau, kad esu toje vietoje, kurioje turiu būti“, – sakė ji.

Kaip kandidatą, kuris Lietuvoje galėtų skleisti socialdemokratinę mintį, ji pasiūlė V. P. Andriukaitį.

„Europarlamentarė kreipėsi į V. P. Andriukaitį, kad jis ryžtųsi eiti į rinkimus ir būtų socialdemokratų bendruomenę telkiančia asmenybe. Ji iškėlė ir kitas V. P. Andriukaičio savybes – emociją, ekspresiją, norą visur dalyvauti, įtikinantį kalbėjimą“, – rašoma LSDP naujienlaiškyje.

V. Blinkevičiūtė DELFI teigė mananti, kad V. P. Andriukaitis galėtų būti tinkamas kandidatas.

„Ir skyriuose yra tokia nuomonė“, – pažymėjo ji.

DELFI primena, kad praėjusių metų pabaigoje skelbtoje bendrovės „Vilmorus“ apklausoje šie politikai tyrimo dalyvių buvo įvertinti kaip geriausi socialdemokratų kandidatai prezidento rinkimuose. V. Blinkevičiūtei buvo atiduota daugiau kaip 27 proc. apklaustųjų balsų, V. P. Andriukaičiui – kiek daugiau kaip 11 proc.

Cituojamas raginimas „atmesti isteriją dėl pokario“

Kaip nurodoma LSDP naujienlaiškyje, skyrių pirmininkų susitikime pasisakęs V. P. Andriukaitis kėlė ne tik klausimą apie kandidato pasirinkimą, bet ir apie tai, kaip prezidentą mato kiti žmonės.

Šiame informaciniame dokumente nurodoma, esą V. P. Andriukaitis akcentavo, jog socialdemokratams šiuo metu reikia susitarti, ką jie turi pasakyti žmonėms.

Vytenis Povilas Andriukaitis

„Anot politiko, reikia iš naujo atrasti kairiąją politiką, baigti visuomenės kiršinimą ir skaldymą, atmesti isteriją dėl pokario. Jis siūlė iš naujo įvertinti, ar visas tarybinis laikotarpis – vien pragaras ir kančios. Politikas siūlė mobilizuoti rinkėjus ties šiais kertiniais klausimais, siūlyti žmones, kurie transliuotų tokias idėjas“, – rašoma naujienlaiškyje.

Eurokomisaro V. P. Andriukaičio telefonas pirmadienio popietę buvo išjungtas.

Kaip DELFI sakė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas, tokios V. P. Andriukaičio citatos jis neprisimena.

„V. P. Andriukaitis dažnai kalba apie skirtį, kuri yra formuojama – anos Lietuvos ir šitos, nepriklausomos, Lietuvos. Dažnai ta skirtis yra ypatingai pabrėžiama ypatingai dešiniųjų politikų, sakant, kad „toje Lietuvoje“ nieko nebuvo, ir panašiai. Bet V. P. Andriukaitis dažnai atsako, kad tuo mes nubraukiame tuo metu gyvenusių žmonių pasiekimus. Kadangi visuomenė yra vientisas rūbas, neplėšomas į gabaliukus pagal vienas ar kitas datas, tai šitą jis ir mėgina akcentuoti, matyt. Bet kažkokių iš naujo įvertinimų sovietmečio – tai nėra ir nebuvo, ir niekas tokių minčių neturi“, – sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas patvirtino, kad V. Andriukaitis yra vienas iš galimų partijos kandidatų.

„Abiejų (V. P. Andriukaičio bei V. Blinkevičiūtės – DELFI) pavardės buvo aptarinėjamos mūsų skyrių susitikimuose, ir dėl tos priežasties buvo suorganizuotas skyrių pirmininkų susirinkimas dėl dviejų labiausiai aptarinėjamų kandidatų į prezidentus. Jie vienas ir kitas papasakojo apie savo matymą, pasiryžimą ir panašiai“, – sakė G. Paluckas.

Pasak jo, LSDP kandidatus į prezidentus iškels skyriai. Galutinį sprendimą dėl kandidato patvirtins partijos suvažiavimas, kurį planuojama šaukti rudenį, greičiausiai lapkritį.

Dėstė būsimą strategiją

Kaip nurodoma LSDP naujienlaiškyje, V. P. Andriukaitis partijos skyrių pirmininkų susirinkime taip pat siūlė pagalvoti apie perspektyvą, jeigu jam pasisektų laimėti rinkimus. Jis esą teigė, kad negalima užsidaryti tik tarp partiečių – rinkimams neužteks tik socialdemokratų, reikia plataus aljanso.

Kaip skelbiama, eurokomisaras priminė, kad per įvairias šalis ritasi judėjimų banga, nulemta nepasitikėjimo tradicinėmis partijomis, todėl kėlė klausimą, ar socialdemokratai būtų pajėgūs suformuoti platų sąjūdį, įtraukdami visuomenines organizacijas, nevyriausybinio sektoriaus žmones, profesines sąjungas.

Partiečius V. P. Andriukaitis esą įspėjo iš anksto nusiteikti, kad bus daug smūgių į nugarą, todėl prezidento rinkimų kampanija nebūsianti paprasta.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks 2019 metų gegužės mėnesį. Tų pačių metų vasarį – kovą bus rengiami savivaldybių tarybų rinkimai, o gegužę – birželį – rinkimai į Europos Parlamentą.