Anot jos, jei socdemai būtų turėję daugiau laiko aptarti savo poziciją partnerystės klausimu, „rezultatas būtų buvęs kitoks“.

„Negalima vieną dieną įregistruoti įstatymo projektą, kitą dieną daryti pateikimą. Iš ilgametės patirties politikoje sakau, kad čia yra užprogramuotas pralaimėjimas“, – po LSDP suvažiavimo šeštadienį žurnalistams sakė V. Blinkevičiūtė.

„Pirmiausia, valančioji dauguma neturėjo pakankamo balsų skaičiaus ir jie tai puikiai žinojo. Todėl negalima eiti buldozeriu, tokie dalykai turi būti suderinti, aptarti ir mes, socialdemokratai, būtume sukvietę bendrą valdybos posėdį, bendrai su frakcija aptarę ir manau, kad rezultatas būtų buvęs kitoks“, – sakė naujoji socdemų pirmininkėė.

Pasak jos, partija „neatsitraukia nuo socialdemokratinių vertybių“ ir partnerystės sureguliavimo klausimą žada aptarti artimiausiu metu.

V. Blinkevičiūtė pabrėžė būtinybę surasti kompromisą su įvairiomis politinėmis jėgomis.

„Aš tiesiog esu įsitikinusi, kad taip reikia dirbti, deja, to labai pasigendu iš dabartinės valdančiosios daugumos, ir konservatorių, ir liberalų“, – sakė LSDP vadovė.

Seimas antradienį atmetė projektą dėl lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo – už projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 58, septyni susilaikė, tačiau kitu balsavimu projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Projektas buvo įregistruotas vos kelios dienos prieš pateikimą Seime. Balsuodami dėl partnerystės Seimo socdemai buvo susiskaldę daugmaž perpus.

Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę. Projektu partnerystę siūlyta apibrėžti kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

V. Blinkevičiūtė LSDP pirmininke buvo išrinkta per tiesioginius rinkimus, kurie vyko gegužės pradžioje. Šeštadienį partijos suvažiavimus rinkimų rezultatus patvirtino.

Šeštadienį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) suvažiavime patvirtinti gegužės 3–9 dienomis vykusių partijos pirmininko rinkimų rezultatai ir prasidėjo naujosios vadovės, europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės įgaliojimai.

Blinkevičiūtė: LSDP privalo sustabdyti rinkėjų kvailinimą, neva yra daug kairiųjų partijų

V. Blinkevičiūtė tvirtina, kad socdemai privalo įtikinti rinkėjus, jog jie yra vienintelė tikrai kairioji politinė jėga Lietuvoje. Pačiai partijai, pažymi naujoji pirmininkė, nederėtų flirtuoti su tais, kurie siekia sumenkinti socialdemokratus.

„Privalome sustabdyti kairiųjų pažiūrų rinkėjų kvailinimą ir apgaudinėjimą, neva Lietuvoje yra daug kairiųjų partijų. Tiek dešinieji, tiek save kairiaisiais laikantys mus atakuoja ir atakuos. Mes privalome duoti atkirtį.

Turime nesiblaškyti ir neflirtuoti su tais, kurie už mūsų nugarų rezga planus mus sumenkinti“, – suvažiavime kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Europarlamentarė pažymėjo, kad LSDP yra opozicinė politinė jėga, kuri oponuos dešiniųjų valdančiajai daugumai.

„Mes esame opozicinė kairioji politinė jėga ir opozicija esame konservatorių ir liberalų valdančiajai daugumai Seime ir Vyriausybėje“, – tikino V. Blinkevičiūtė.

Suvažiavime taip pat renkami pirmininkės pavaduotojai ir kitų valdymo organų atstovai. Socialdemokratai taip pat svarstys rezoliucijas dėl tiesioginių merų rinkimų įtvirtinimo Konstitucijoje, paramos šeimai priemonių, savivaldos ir „žaliojo kurso“ bei dėl LSDP prioritetų dalyvaujant Konferencijoje dėl Europos Sąjungos ateities.

LSDP lyderio rinkimuose dalyvavo 8016 partijos narių. Už V. Blinkevičiūtę balsavo 4515 partijos narių, už jos konkurentą Juozą Oleką – 3421, nurodoma LSDP pirmininko rinkimų komisijos posėdžio protokole, kurį tvirtins suvažiavimas. Pirmininką dvejų metų kadencijai rinko visi partijos nariai.

ELTA primena, kad opozicijos lyderis „valstietis“ Saulius Skvernelis yra teigęs, kad LSDP apie galimybes bendradarbiauti Seimo opozicijoje kalbėsis iškart po to, kai naujai išrinkta socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pradės eiti pareigas.

„Nutarėme, kad iš karto po gegužės 29 d. mes ir susitiksime, kai ji bus tikroji pirmininkė. Kol kas ji yra išrinktoji (pirmininkė – ELTA)“, – LRT radijui tuomet sakė S. Skvernelis.

LSDP pirmininkas tiesiogiai renkamas trečią kartą. Iki 2017 m. Socialdemokratų partijos vadovai buvo renkami suvažiavimuose.

LSDP pirmininkė V. Blinkevičiūtė 2000–2008 m. ėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigas. 2004 m. kaip Naujosios sąjungos kandidatė siekė Lietuvos Respublikos prezidento posto, tačiau liko ketvirtoje vietoje. 2004–2009 m. – Seimo narė. Nuo 2009 m. jau trečią kadenciją dirba Europos Parlamente.

M. Sinkevičiaus prognozė: po kelerių metų galime turėti Lietuvos prezidentę

Laikinojo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pareigas einantis Mindaugas Sinkevičius įsitikinęs, kad šeštadienį paskelbti populiariausių politikų reitingai indikuoja, jog antroje vietoje esanti europarlamentarė ir išrinktoji LSDP vadovė Vilija Blinkevičiūtė gali laimėti 2024 m. vyksiančius šalies prezidento rinkimus.

„Nežiūrėkime į praeitį, galvokime apie ateitį. Štai šiandien paskelbti Vilijos Blinkevičiūtės reitingai, kai pasakoma, kad Vilija yra antras pagal visuomenės palaikymą žmogus po Lietuvos Respublikos prezidento Gitano Nausėdos, tai aš manau, kad tai labai aiški indikacija, jog po kelerių metų galime turėti ir Lietuvos Respublikos prezidentę. Nebūkime kuklūs“, – LSDP suvažiavime kalbėjo M. Sinkevičius.

Visgi Jonavos meras pažymėjo, kad partijų reitingai taip optimistiškai nenuteikia, todėl socialdemokratams reikėtų galvoti apie ateitį ir nusiteikti darbams.

„Tikrai jaučiu, kad visų netenkina tie kuklūs ir vienaženkliai partijos reitingai, jie turėtų būti kaip minimum dviženkliai“, – teigė M. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)