– Aš švenčiate Moterų dieną?

– Taip, būtinai. Mes rimtai minime, nes aš esu Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė. Kiekvienais metais tarptautinei moters dienai mes planuojame, apie ką diskutuosime. Vakar buvo pakviesti nacionalinio parlamento nariai. Mes diskutavome apie moteris politikoje, apie tai, kokia situacija yra Lietuvoje, Europoje. Labai svarbu apie tai kalbėti, apie moteris politikoje. Jeigu pažvelgtume giliau, Lietuva atrodo ne geriausiai.

Bet galime pažiūrėti ir į mūsų padėtį politikoje. Man dėl Lietuvos Europos Parlamente yra gėda. Man yra gėda, kad mūsų Vyriausybėje nėra nei vienos moters. To nėra buvę.
V. Blinkevičiūtė

– Moterų padėtis Lietuvoje ir moterų atlyginimai. Kokia ji, jūsų akimis?

– Dėl atlyginimų tai iš tikrųjų ES mastu moterų ir vyrų atlyginimai skiriasi maždaug 16 procentų, senatvės pensijos moterų yra mažesnės 40 procentų. O Lietuvoje yra šiek tiek geresnė padėtis nei ES vidurkis. Mūsų atlyginimų skirtumas yra 14 procentų su trupučiu, tačiau bendrai moterų padėtis – labai įvairi. Pagal įvairius parametrus iš 28 valstybių esame 19. Bet reikia vertinti tendencijas, deja, jos nekyla į viršų, mes šiek tiek kritome žemyn, mūsų padėtis blogėja.

Arnas Mazėtis, Vilija Blinkevičiūtė

– Kodėl situacija blogėja?

– Tai yra ir stereotipų kaltė, kuriuos mes atsinešame iš anksčiau. Anksčiau buvo įprasta, kad moteris turi laikyti mažiausiai tris namų kampus. Tačiau moterys ne viename susitikime man yra sakiusios, kad jos laiko net visus keturis kampus. Stereotipiškai moterys būna namuose prie puodų, o vyrai jas išlaiko, bet ar visada taip ir yra? Ar visuomenė ir žmonės yra laimingi? Deja, ne. Jeigu pažvelgtume į Skandinavijos šalis, tai jos tikrai yra gerovės valstybės, ten geriausia kurti šeimas, jie jaučiasi saugiai, sulaukia senatvės. Jie prisiima bendrą atsakomybę, subalansuoja tiek vyrus, tiek moteris. Bet galime pažiūrėti ir į mūsų padėtį politikoje. Man dėl Lietuvos Europos Parlamente yra gėda. Man yra gėda, kad mūsų Vyriausybėje nėra nei vienos moters. To nėra buvę.

Daugelis skyrių pasiūlė Vytenį, bet aš tikrai pritariu jo kandidatavimui. Tačiau esu tas žmogus, kuris visada galvoja, kad kiekvienas žmogus turi būti savo vietoje, turi svarstyti, ar jis tinka pozicijoms.
V. Blinkevičiūtė

– Į prezidentus kandidatuoja vos viena moteris. Gal metas grįžti jums?

– Aš visada sakau, kad kiekvienoje pozicijoje žmogus turi save labai gerai įvertinti. (…) Aš tikrai labai atsiprašau, bet juokauti tokiu atsakingu klausimu tikrai negalima.

– Jus kelia ir skyriai, ir rinkėjai.

– Bet mes turime geriausią kandidatą Vytenį Andriukaitį, mes išsirinksime geriausią prezidentą. Bet labai svarbu, kad išrinktas prezidentas suprastų, kad lygybė būtų būtina. (…) Man norėtųsi, kad kartais žiaurus vyriškas politikų pasaulis su kartais netinkama vyriška kultūra įsileistų vis daugiau moterų. Pamatysite, rezultatas bus geresnis.

– Grįžkime prie rinkimų. A jūs pati nesutinkate?

– Daugelis skyrių pasiūlė Vytenį, bet aš tikrai pritariu jo kandidatavimui. Tačiau esu tas žmogus, kuris visada galvoja, kad kiekvienas žmogus turi būti savo vietoje, turi svarstyti, ar jis tinka pozicijoms. Kai aš dirbau komisare, man atrodo, kad aš tikrai buvau toje vietoje, kur ir turėjau būti. Aš ten atidaviau visą savo gyvenimą. Dabar aš jau dešimt metų dirbu Europos Parlamente ir mane išrinko komiteto pirmininke. Tai reiškia pasitikėjimą už įdirbį. O kaip bus toliau, pagyvensime ir pamatysime. Aš dėkinga už pasitikėjimą.

Vilija Blinkevičiūtė

– Prakalbote apie partiją. Kokia ten situacija, ką jai daryti?

Partijos situacija yra gera ir aš tuo džiaugiuosi ir visa tai parodė paskutinieji rinkimai į savivaldą. Mes po visuotinio gniuždymo, visuotinio sakymo, kad ten suskilo partija, mes atsitiesėme. Rinkimai parodė, kad mes beveik koja kojon žengėme su konservatoriais, kurie visada buvo kaip reitingų lyderiai. Mes girdėjome, kaip Karbauskis sakė, kad laimės visus postus. Arba jis klydo, arba visiškai nesusigaudo situacijoje, bet pirmininkui taip negalima nesusigaudyti situacijoje.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV įraše.