Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad apie visišką sienų uždarymą kalba jau ir kitos šalys, kai kurios šį sprendimą jau priėmė. Tad stabdyti visus keleivinius skrydžius bus siūloma ir Vyriausybei.

„Šiandien VESK turėjo posėdį, kuriame įvertinusi susidariusią situaciją ir tuos dalykus, kurie yra susiję su Jungtinėje Karalystėje mutavusiu COVID–19 virusu, kuris labai sparčiai plinta. Ir tai, kad mūsų kaimyninės šalys nusprendė užsidaryti, lenkai tą sprendimą nusprendė priimti rytoj. Tokius sprendimus jau yra padariusios Belgija, Nyderlandai ir Italija.

Taigi, mūsų komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas stabdyti visus keleivinius skrydžius į Lietuvą ir tokį siūlymą teikti Vyriausybei“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė.

Ministrė A. Bilotaitė anonsavo, kad dar šiandien įvyks neformalus ministrų kabineto posėdis.

„Turiu pasakyti, kad šiandien bus neformalus Vyriausybės pasitarimas. Mes turbūt apsispręsime dėl konkrečių datų, dėl kitų dalykų. Manau, kad viskas paaiškės, kai įvyks posėdis. Jis gali būti šiandien, gali būti rytoj“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą jau atvyko keli tūkstančiai gyventojų. Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, kad jiems bus taikomos tokios pačios taisyklės.

„Situacija dėl COVID–19 viruso mutacijos šiandien mus pasiekė ir į tai mes operatyviai reagavome, dėl to mes šiandien susirinkome į VESK posėdį. (…) Šiuo metu yra visa ta pati galiojanti tvarka jau atvykusiems žmonėms – buvimas namuose, be jokių nereikalingų priežasčių nejudėjimas, neitų iš namų ir nejudėtų tarp savivaldybių. Tai yra tie patys bendri reikalavimai, kurie taikomi visiems Lietuvoje esantiems žmonėms“, – sakė A. Bilotaitė.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis dar pridūrė, kad iš Lietuvos būtų leidžiama išvykti atgal į Jungtinę Karalystę.

„Bent jau pagal tas formuluotes, atvykimas į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės būtų stabdomas, o išvykimas kol ne“, – teigė ministras.

M. Skuodis kol kas nenorėjo progonozuoti, kada galėtų įvykti paskutinis skrydis į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės.

„Sprendimą priims Vyriausybė, nenoriu iš anksto signalizuoti, bet yra įmanomi keli variantai: paskutinis skrydis gali būti ir šią naktį, yra įmanomas galbūt variantas ir vėlesnė data. Svarbu, kad šiuo metu visos datos yra derinamos su kaimyninėmis šalimis, kad draudimai įsigaliotų tuo pačiu metu“, – sakė susisiekimo ministras M. Skuodis.

Kiek žmonių paliestų?

Susisiekimo ministras M. Skuodis nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė, jog šis sprendimas derinamas ir su kitomis valstybėmis.

„Mes intensyviai deriname savo veiksmus su kaimyninėmis šalimis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kalba su savo kolegomis, skirtingi ministrai savo lygiu. Tikimės artimiausiu metu ir kitų veiksmų iš kitų šalių, ne tik tų, kurios buvo paminėtos“, – aiškino jis.

M. Skuodis konkrečiai įvardijo, kiek lietuvių šis siūlomas sprendimas galėtų paveikti.

„Labai svarbu iš karto įvertinti, kiek piliečių, keliautojų toks sprendimas galėtų paveikti. Tai mūsų prognozės rodo, kad kitą savaitę į Vilnių iš Jungtinės Karalystės skirtingų oro uostų mes galime tikėtis atvykstančių 5 tūkstančių keleivių, į Kauną – 1700, į Palangą – 350 keleivių. Kitaip sakant, toks sprendimas, jei Vyriausybė jį priimtų, priklausomai nuo to, kada jis įsigaliotų, galėtų paveikti tokį piliečių ratą“, – kalbėjo ministras.

M. Skuodis pabrėžė, kad sienas nusprendžia uždaryti ir kitos šalys, tikėtinas yra bendras ES sprendimas.

„Tikrai šiuo metu yra geriausias patarimas likti savo namuose, nes priešingu atveju tikrai galima susidurti keliaudami su labai didelėmis kliūtimis“, – sakė jis.

Vyriausybė galutinį sprendimą turėtų priimti pirmadienį.

Jungtinėje Karalystėje plintant naujai koronaviruso atmainai, Nyderlandai ir Belgija jau uždraudė skrydžius iš tos šalies.

VRM teigimu, nuo gruodžio 14 dienos 13 val. iki šio sekmadienio 13 val. iš Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleivių: į Vilniaus oro uostą atvyko – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.