Vasario 17 d. Kalvarijos savivaldybės taryba nusprendė atleisti iš pareigų administracijos direktorių, o laikinai šias pareigas eiti paskyrė direktoriaus pavaduotoją Karolį Babecką. Deja, balandžio 6 d. K. Babeckas buvo atleistas iš Kalvarijos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigų ir Kalvarijos savivaldybės taryba iki šiol nėra paskyrusi administracijos direktoriaus.

Ministrės A. Bilotaitės teigimu, politikai turi elgtis atsakingai rinkėjams ir susitarti dėl Kalvarijos savivaldybės administracijos direktoriaus paskyrimo.

„Matome, kad Kalvarijos savivaldybės tarybos veiklai trūksta politinio konsensuso, gebėjimo per įstatyme nustatytą terminą priimti būtinus sprendimus ir paskirti administracijos direktorių. Tokia Kalvarijos savivaldybėje susiklosčiusi situacija yra niekam nenaudinga, o tiesioginis valdymas savivaldybėje – tai kraštutinė priemonė“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Vidaus reikalų ministerijoje prie bendro stalo susėdę oponentai sutarė išnaudoti paskutinę galimybę – iki balandžio 29 d. rasti kompromisinius sprendimus ir išvengti tiesioginio valdymo.

Tiesioginio valdymo savivaldybės teritorijoje ir Vietos savivaldos įstatymuose nustatyta, kad taryba privalo per 2 mėnesius, kai nutrūksta savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliojimai, paskirti savivaldybės administracijos direktorių. Priešingu atveju savivaldybės teritorijoje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas, kuris negali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius, jeigu įstatymuose nenustatyta kitaip. Pasiūlymą dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje Seimui teikia Vyriausybė, tuomet Seimas priima galutinį sprendimą.

Panaši situacija dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje buvo susiklosčiusi 2021 m. spalio mėn., kai Šilalės rajono savivaldybės taryba nepaskyrė mero pavaduotojo per įstatyme nustatytą terminą. Tą kartą tiesioginis valdymas įvestas nebuvo, nes, įvykus Šilalės rajono savivaldybės mero, valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovų bei Vyriausybės atstovų įstaigos vadovės Daivos Kerekeš susitikimui su vidaus reikalų ministre A. Bilotaite, savivaldybės taryba paskyrė mero pavaduotoją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją